Vjera Crkva Svjetovni red Karmela (OCDS) – drugi dio
Crkva Iz života Karmelskog Reda Karmel Vjera

Svjetovni red Karmela (OCDS) – drugi dio

Formacija

Što je potrebno za ulazak u Svjetovni red?

Kako i samo ime kaže „red“ je nešto što traži organizaciju i poneku formalnost da bi sve bilo jasno i sa čistim nakanama.

Od dokumenata, pri ulasku u Svjetovni red bosonogih karmelićana, potrebno je donijeti:

 • preporuku od župnika,
 • potvrdu o sakramentima.

Pri dolasku se ispunjava formular sa sljedećim podacima:

 • Ime i prezime
 • Mjesto i datum rođenja
 • Župa i datum krštenja
 • Zanimanje
 • Obiteljski status
 • Adresa i kontaktni telefon
 • Župa stanovanja

Tko može biti član Svjetovnog reda?

Svaka odrasla i zrela osoba koja želi „iz bližega“ slijediti Gospodina te živi moralno i nastoji držati se Božjih zapovijedi i živjeti u duhu propovijedanja Katoličke Crkve.

Svjetovni red je zajednica vjernika laika, a zajednica je bitna da možemo nositi jedni druge. Kao zajednica možemo ići naprijed, moliti jedni za druge, naročito za one kojima je teško. Kad čovjek zna da braća za njega mole, puno lakše nosi životni teret.
Karmel ne smije biti „pribježište“, nego mjesto gdje ću dobiti snagu za sebe, obitelj, radno mjesto. Važno je da u meni netko prepozna Boga. Hod u Karmelu je najprije hod k Bogu, a onda zajedno s Njim, k braći.

Rad sa novacima:

 • Priprema osobe da živi karizmu i duhovnost Karmela u nasljedovanju Krista, a u službi poslanja (čl. 31.).
 • Prevladavanje početnih teškoća za ostanak u Redu. Najčešći problem u formaciji je “izgovor” o nedostatku vremena. “Zamka” koja gotovo svakog člana može navesti na odustajanje od Reda.
 • Potpora ostalih članova Svjetovnog reda, magistre, a napose duhovnika Reda.
 • U formaciji  je bitno naučiti se koristiti karmelskom literaturom (na susretima novaka obrađuju se životopisi karmelskih svetaca).

Prvi dio: http://ehub48.webhostinghub.com/~svjetl5/v2015/svjetovni-red-karmela-ocds-prvi-dio/

Izvor: ocds.karmel.hr

Foto: wga.hu

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.