Karmel Iz života Karmelskog Reda Svi sveti Karmelskog reda i Dušni dan
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Svi sveti Karmelskog reda i Dušni dan

Mjesec studeni započinje Svetkovinom sviju svetih, koju Karmelićani sredinom toga mjeseca slave (15. studenoga) Sve svete karmelskoga reda a dan kasnije Dušni dan Reda. U Crkvi a i u našem Redu to je mjesec poticaja na svetost života i molitvu za pokojne. Crkva sve krštenike poziva i potiče da budu sveti. Rad na posveti vlastitoga života odgovoran je zadatak krsćanina. Sveti preporoditelji Karmela, Terezija iz Avile i Ivan od Križa, ne samo da potiču već vlastitim primjerom svetosti pozivaju mnoge da se u Karmelu posvete Bogu. Brojni poznati i nepoznati sveci Karmela svjedoće kako je taj poziv moguce ostvariti kad se Boga voli i kad mu se vjeruje.
Pokušajte se draga braćo u Kristu, zanimati za Karmelsku duhovnost i presaditi se u vrt Karmela; bilo kao redovnici i redovnice, kao članovi Svjetovnog reda ili kao članovi Bratovstine. Budemo li se pokorom obradjivali, molitvom zalijevali, Bog ce dati da rastemo u tom Božjem vrtu i širimo miris vjere, nade i ljubavi u Crkvi našega doba. Nek nas štiti zagovor “Ognjene Gospe”naše Majke od Gore Karmela i zagovor svih svetih karmelićana.

s. Marijana od Kraljice Karmela, predsj. OCDS Sombor

Foto: The Catholic Sun

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.