Draga braćo i sestre!

Današnja svetkovina u crkvi, poziva sve nas da se probudimo! Da svoje poglede usmjerimo premu Nebu, prema vječnome, prema onome što nikada ne prestaje. Danas smo pozvani da ponosno stanemo kao miljenici Božji. U prvom čitanju kojega smo čuli, apostol Ivan govori o ljudima u bijelim haljinama opratim krvlju janjetovom! O čemu se radi? Vidite, kao vjernici, kao kršćani, pozvani smo biti svjedoci. Htio bih, da današnji dan, u nama probudi jedan poseban osjećaj, a to je osjećaj da sam ja pozvan biti svjedokom, biti pravim i iskrenim svjedokom svetosti. Čujemo u prvom čitanju pitanje: „Ovi odjeveni u bijele haljine, tko su i odakle dođoše?“ Braćo i sestre! Mi smo ti koji možemo biti odjeveni u bijele haljine, ali nemojmo zaboraviti, da ta bijela haljina biva oprana krvlju janjetovom, odnosno svim onim križevima i poteškoćama koje u životu nosimo. Čujemo u prvom čitanju, da oni u bijelim haljinama dođoše iz nevolje velike. Upravo je današnji dan, braćo i sestre, prilika da u svojim srcima odlučimo da nema straha. Nema straha biti svet. Na svetost smo pozvani. I svatko tko drugačije tumači kršćanski život, nije u pravu. Na svetost smo pozvani! Već sada! U ovom životu kojega živimo. Budemo li čekali da jednoga dana postanemo sveti, dragi prijatelji, želim biti iskren, ali to se neće dogoditi onda nikada. Ovoga trenutka, sada, u ovoj crkvi, odlučimo u svojem srcu da želimo biti sveti. Tako je lijepo kad o tome razmišljamo da svi mi danas možemo biti sveti. Što je potrebno učiniti u svojemu životu da čovjek postane svet? Evo pet pravila:

  • Pomoliti se kada ustanemo ujutro;
  • Tijekom dana odvojiti pet minuta za molitvu;
  • Moliti „Isusovu molitvu“;
  • Nositi krunicu sa sobom;
  • Moliti prije spavanja.

S toga, u današnjem evanđelju, Gospodin progovara o blaženstvima. Progovara o logici koja nije ljudska. Govori o nečemu, što kada se gleda ljudskim očima, postaje nepravda, postaje zlo. Isus u današnjem evanđelju govori o tome kako oni koji su gladni, koji su progonjeni, koji su ožalošćeni, oni koji trpe, oni protiv koga je izrečena kleveta, oni će vidjeti Božje lice. Moćne su mi njegove riječi: „Blago Vama, kada vas zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv Vas!“ Kako je to dobro čuti, jer ako želimo biti Isusovi, onda moramo biti spremni na sve ono što je on rekao. Braćo i sestre, najmoćnije od svega jeste, što se ne trebamo plašiti! Hrabro trebamo živjeti svaki dan svoju svetost na koju smo pozvani. Ja u svetost vjerujem! Ja vjerujem da svi mi danas ovdje možemo biti sveti. Ne želim ostati zagledan u ono samo ljudsko. Ne želim ostati zagledan u nešto što je loše, što je negativno. Želim u svakome prepoznati dobrotu. To nije lako. Sam čovjek to ne može, ali zajedno sa dragim Bogom, po onim pravilima o kojima sam govorio, moguće je.

Zato, dragi prijatelji, želim da vam ovaj dan bude Radostan, i želim da u svojim srcima odlučite biti sveti. Samo na taj način ćemo jednoga dana svi zajedno biti u nebu kod Gospodina. Dao dragi Bog, da to tako i bude. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: www.pixabay.com