Vjera Crkva Svetost nije za lijene ljude
Crkva

Svetost nije za lijene ljude

Papa Franjo se na Trgu svetoga Petra susreo s gotovo 70.000 ministranata iz 19 zemalja. Odgovarajući na njihova pitanja istaknuo je da nije važno je li bližnji iste nacionalnosti ili je stranac, ali izlazeći u susret njegovim potrebama “možete doista postati sveti i preobraziti svijet”

Jučer je poslijepodne Trg svetoga Petra obojilo gotovo 70.000 marama različitih boja, mladih ministranata koji su došli u Rim iz 19 zemalja, ponajviše iz Europe, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država, te čak iz Antigve i Barbuda, na svoje XII. međunarodno hodočašće pod motom „Traži mir i za njim idi!“, koji je uzet iz 34. psalma. Vrhunac je tog događaja, koji traje od 30. srpnja do 3. kolovoza, bio susret s papom Franjom na Trgu svetoga Petra.

70.000 mladih i jedan moto: „Traži mir i za njim idi!“

Predsjednik Međunarodnoga saveza ministranata, koji je organizirao hodočašće, zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, pozdravio je Svetoga Oca te napomenuo kako danas gotovo posvuda u Europi živimo u miru. Često taj mir prihvaćamo kao normalnu, gotovo naravnu činjenicu. Ali, bilo bi lijepo kad bi život u miru bio tako naravan u cijelom svijetu – primijetio je biskup.

Više prostora želji za mirom nego strahovima

Molim vas da nas ohrabrite kako bismo više prostora dali želji za mirom, a manje našim strahovima – kazao je biskup Nemet te dodao – Želimo ponijeti kući iskustvo otvorena srca; našim obiteljima, školi, prijateljima i rodbini, sredinama koje nisu uvijek lagane. Čvrsto vjerujemo da će naša želja za mirom doći i do društva. Jer želimo naš svijet učiniti mjestom na kojemu možemo zajedno živjeti dobro i mirno – istaknuo je biskup Nemet.

Kako od služenja na oltaru doći do svetosti

Od pet pitanja koja su ministranti postavili Svetom Ocu, posljednje ga je potaknulo na dublje razmišljanje. Želimo služiti Gospodinu i bližnjemu. Ali, nije uvijek lako činiti dobro, još nismo sveti. Kako možemo u svakodnevnom životu svoju službu pretvoriti u konkretna karitativna djela i u put prema svetosti? – upitao je jedan mladić na mađarskom jeziku.

Isus nam pokazuje put: zapovijed ljubavi

Potreban je napor kako bismo uvijek činili dobro i postali sveti – odgovorio je Papa – ali put svetosti nije za lijene ljude. Kako bismo išli prema svetosti Isus nam je dao jednostavan program: zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Kako bismo konkretizirali zapovijed ljubavi, Isus nas je upozorio na milosrdna djela. Ona su zahtjevan put, ali su nadohvat ruke svima. Dostatno je da se svatko od nas počne pitati: Što ja mogu danas učiniti kako bih izišao u susret potrebama svojega bližnjeg? – rekao je Papa te dodao – Vjerujte mi, čineći tako doista možete postati sveti, muškarci i žene koji preobražavaju svijet živeći Kristovu ljubav.

Traženje mira započinje od malih gestā

Na pitanje kako mir, koji si darujemo tijekom mise, ponijeti i izvan naših crkvi, papa Franjo je odgovorio ističući da traženje mira započinje od malih stvari. Primjerice, u vlastitom domu, nakon svađe s braćom, zatvaram li se u sebe, uvrijeđen, ili pokušavam učiniti korak prema bratu. Jesam li spreman upitati se u svakoj situaciji: što bi Isus učinio na mom mjestu? Ako to činimo, i nastojimo to odlučno staviti u praksu, nosit ćemo Kristov mir u svakodnevni život i bit ćemo graditelji i oruđe mira – istaknuo je Papa.

Mladi se vraćaju ako vide lijepe zajednice vjernika

Jedno je pitanje bilo kako vratiti Kristu i Crkvi brojne mlade koji više ne sudjeluju na misi. Nije potrebno mnogo riječi – rekao je papa Franjo – važnija su djela, blizina, služenje. Mladima su – uostalom kao i svima – potrebni prijatelji koji daju dobar primjer, koji rade ne očekujući nešto zauzvrat. Na taj način dajete da se osjeti koliko je lijepa zajednica vjernika, jer Gospodin boravi među njima, i kako je lijepo biti dio obitelji Crkve.

Izvor: (Vatican News – aa)

Foto: Vatican New

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.