Karmel Iz života Karmelskog Reda Svetkovina Gospe Karmelske u Somboru
Iz života Karmelskog Reda

Svetkovina Gospe Karmelske u Somboru

Nakon devetnice Karmelskoj Gospi i trodnevne bliže molitvene priprave uslijedila je proslava Gospe Karmelske.
Svečana sv. misa na mađarskom jeziku je slavljena u 9,oo sati a svečana sv. misa na hrvatskom jeziku je bila u 11,00 sati. Oba misna slavlja je predvodio suboticki biskup mons. Ivan Penzeš u koncelebraciji sa braćom svećenicima, uz propovijed o. Alena Mazić OCD koji je prisutnim vjernicima izneo povijest, značenje i milosti škapulara.

Kao vanjski znak želje da se vlastiti život posveti služenju Kristu i Mariji kod redova koji su se na poseban način isticali Marijinim štovanjem jest škapular koji je postao njihovim zaštitnim znakom. Tako je povezanost karmelićana s Marijom svoje vidljivo prikazanje dobila u znaku škapulara. Riječ je dakle o uzajamnom odnosu, koji je u skladu sa širim Božjim naumom spasenja. Neprestana zaštita Presvete Djevice, ne samo za vrijeme životnog puta, nego i u času prijelaza prema punini vječne slave je višestoljetna motivacija nošenja škapulara. Time se želi istaknuti ono što Marija kao Majka čini za nas. Njena trajna pomoć i zaštita izraz su majčinske brige za povjerenu joj djecu. Čak i nakon smrti.

Sv. misu su uljepšali vjernici obučeni u bunjevačke, šokačke i slovačke narodne nošnje koje su u procesiji pratili članovi Karmelskog svjetovnog reda iz Sombora.

Ovako o škapularu razmišlja o. Gerard: “Škapular je najukusnije ruho jer je od Majke darovano, koje krasi dušu i pomaže joj da bude rumena, tj. puna ljubavi, plava tj. pokorna, zelena tj. puna nade i pouzdanja.”

Zahvalni budimo  našoj Gospi od Gore Karmela za sve primljene milosti. Neka nas kod Gospodina zagovara Majka Karmela!

 

s. Marijana od Kraljice Karmela, pr. OCDS Sombor

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.