Vjera Crkva Sveti Vlaho (Blaž), Dubrovnik i mi
Crkva Vjera

Sveti Vlaho (Blaž), Dubrovnik i mi

Mučenik sv. Vlaho (Blaž) se rodio u Sebasti u ondašnjoj Maloj Armeniji kojom je upravljao Rim. Danas se tu nalazi grad Sivas u središnjoj Turskoj. Narod i svećenstvo su ga izabrali za biskupa nakon smrti njegova prethodnika. Sv. Vlaho je snagom vjere u Uskrsloga polaganjem ruku liječio bolesne. Jednom prilikom, prišla mu je majka djeteta kojem je zapela u grlu riblja kost i zamolila ga da spase dijete. Sv. Vlaho je spustio ruku na grlo djeteta, prekrižio ga i zamolio Gospodina da se kost izlomi i da se dječaku vrati zdravlje. To je molio i za sve koji bi imali bilo kakvu bolest grla.

Za vrijeme cara Dioklecijana i kasnije za vladavine Licinija je u carstvu bio na snazi opći progon kršćana. Za to vrijeme sebatski se biskup skrivao po planinama Kapadocije. Za svoj dom izabrao je osamljenu i tamnu pećinu iz koje je oprezno izlazio samo noću dijeliti utjehu mučenim i nesretnim kršćanima. Bog mu je dao moć da postane prijatelj divljim zvijerima. One su mu donosile hranu, a on ih je za uzvrat liječio. Sveti Vlaho je umro mučeničkom smrću oko 316.godine. Godine 610. papaBonifacije IV. je pretvorio poganski Panteon u Rimu, u kojem se do tada častilo 14 poganskih bogova, u kršćanski hramposvećen Majci Božjoj i četrnaestorici kršćanskih mučenika, pomoćnika u nevolji, poginulih za vrijeme careva Decija i Dioklecijana, a među njima je bio i Sv. Blasius – Sv. Vlaho i tako se počelo širiti njegovo štovanje na zapadu i u Dubrovniku.

 

Sveti Vlaho i Dubrovnik

 

Današnji Dubrovnik je osnovan oko 614. nakon što su Avari i Slaveni uništili rimski grad Epidaur (današnji Cavtat). Preživjeli su se pomakli na maleni otok udaljen 25 km sjeverno od Cavtata zvan Lausa. Odmah nakon što je novo počeloživjeti i razvijati se, pohlepni susjedi-Mlečani  na nju su zavidno gledali kao na svog opasnog takmaca i htjeli su je svakakoprisvojiti. su se, Prema legendi, najveća prijetnja je nastala 972. godine kad su se Mlečani ukotvili u Gružu i pod Lokrumom sizlikom opskrbe hranom, a s pravom namjerom zauzeti Grad. Pomoć je pak stigla otkuda se nisu nadali, s neba. Sveti Vlaho se prema legendi javio  plebanu Stojku, dok je ovaj noću molio u crkvi Svetoga Stjepana i naložio mu da obavijesti Senat o namjeri Mlečana i da se pripreme za obranu. Nakon što je namjera Mlečana bila osujećena, Dubrovčani su izabrali Svetoga Vlaha svojim glavnim zaštitnikom. Štovanje zaštitnika Sv. Vlaha ostalo je kroz burna vremena dubrovačke povijesti nepromijenjeno, a zaštita trajna. On je ujedinjavao sve Dubrovčane, plemića i kmeta, građanina i trgovca, da isto misle i istom teže, jer nije moguće drugačije shvatiti snagu kojom se ova mala državica mogla očuvati od nasrtanja moćnih, pohlepnih i okrutnih neprijatelja i izvršiti tako velebna djela u svakoj grani ljudskog umijeća. Svi i sve je bilo podređeno višim ciljevima i nitko nije smio previše zadužiti Republiku da bi ga se moralo previše častiti. Knez je vladao samo mjesec dana – da se ne biosilio ili previše zadužio Republiku. U ime Sv. Vlaha donosili su se zakoni, kovali se novci s njegovim likom, pod njegovom zastavom plovili brodovi, upućivali poslanici u strane zemlje, njegovi kipovi bdjeli na zidinama, promatrali svakog putnika i došljaka, njegove slike gledale su iz svih kućnih uglova i sprječavale mnoge nepodopštine i zločine.

Štovanje Sv. Vlaha najbolje se očitovalo prigodom proslave njegovog Blagdana – 3. veljače – To je bio blagdan svih stanovnika Republike. Da se omogući svim sudjelovati, uvedena je ‘Sloboština Sv. Vlaha’, dan kada je svaki prekršitelj, kažnjenik i prognanik mogao 2 dana prije i 2 dana poslije blagdana slobodno doći u Grad, a da ga nitko nije smio pozvati na odgovornost. Za blagdan je cijela Republika hrlila u Grad – tko nije mogao ići, slavio je kod kuće – sa svojim crkvenim barjacima i u narodnoj nošnji, da se svome svecu pokloni i pomoli, da mu zahvali za zaštitu u prošlosti i preporuči sebe i svoje za ubuduće. Na Pločama, istočnom ulazu u povijesnu jezgru Grada, uklesan je na kamenu natpis na latinskom jeziku: , ”Daleko vam kuća divljaci! Nikoga se ne boji ova tvrđa, koju grije dah svetoga starca.”

Urednik ovog teksta se rodio u gradu čiji je zaštitnik sv. Vlaho. Čitajući podrobno opisane muke koje su prethodile njegovoj mučeničkoj smrti, želim se zahvaliti Gospodinu za svjetli primjer sveca kojeg nam je darovao i istovremeno se zamisliti nad vremenima u kojima je vjera u Krista bila jednaka zemaljskoj smrti ali i nebeskom vjencu slave koji je obećao naš Gospodin onima koji prezru svoj život radi vjereu u Boga. Kažem to iz komocije mog današnjeg, modernog života, kad nas mala posekotina ili bol u grlu izbacuju iz takta, kad smo sebični ili dugo pamtimo kad nas netko uvrijedi.

Uredio: prof. dr. sci. med. Robert Semnic

Izvor: wikipedia

Slika: crkva sv. Vlaha u Dubrovniku sa kipom sveca koji u rukama drži grad Dubrovnik (detalj)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.