Vjera Svetac mjeseca Sveti Vinko Ferrer
Svetac mjeseca

Sveti Vinko Ferrer

Sveti Vinko Ferrer je zaštitnik graditelja, zbog svog slavnog “izgrađivanja” i jačanja Crkve, kroz propovijedanje, misionarenje, podučavanje, ispovijedanje i savjetovanje.

Ovaj svijetli sin reda svetog Dominika rodio se 23. siječnja 1357. 1374. godine stupio je u red sv. Dominika u samostanu koji je nedaleko od Valencije, Španjolska, gdje je rođen. Nedugo nakon ulaska u redovnike određeno mu je da studira filozofiju. Poslan je u Barcelonu, gdje je nastavio svoje školske dužnosti i gdje je istovremeno posvetio propovijedanju.

Doktorirao je u Leridi, renomiranom sveučilištu u Kataloniji. Nakon toga radio je šest godina u Valenciji, gdje se usavršio u kršćanskom životu. 1390.g. pozvan je da prati kardinala Pedra de Lunu u Francusku, ali se uskoro vratio kući. Kada se 1394.g. de Luna proglasio papom u Avignonu, pozvao je sv. Vinka i postavio ga je kod sebe. Radeći na mjestu gdje je postavljen sv. Vinko je bezuspješno pokušavo da dopridonese prestanku velike shizme. Odbio je sve crkvene počasti, čak i kardinalski šešir. Jedino za čim je žudio bilo je postavljanje na neku misionarsku dužnost. Tada je i započeo misionarenje, koje će ga učiniti slavnim misionarom 14. stoljeća.

Evangelizirao je skoro sve provincije Španjolske, propovijedao je u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Škotskoj i Irskoj. Brojna obraćenja su pratila njegova propovijedanja, koje je Bog sam pomogao darom čudotvorstva. Iako je Crkva bila podijeljena velikom shizmom, svetac je sa počastima priman na teritorijima obojice papa. Pozvan je čak i u muslimansku Granadu, gdje je propovijedao Evanđelje sa velikim uspjehom. Doživio je kraj velike shizme i posvećenje pape Martina V. Okrunjen svojim trudom na Božjem putu, preminuo je 05. travnja 1419.g.

Izvor: laudato.hr

Foto:

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.