Vjera Papa govori Sveti Otac primio u audijenciju Diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici
Papa govori Vjera

Sveti Otac primio u audijenciju Diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici

Tiskovni ured Svete Stolice priopćava da 182 države održava diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. U posljednjem mjesecu 2016. godine, točnije 9. prosinca, uspostavljeni su diplomatski odnosi s islamskom Republikom Mauretanijom, na razini apostolske nuncijature i veleposlanstva. Spomenutim državama treba pridodati Europsku uniju i Suvereni malteški viteški red. U Rimu 88 veleposlanstva ima urede, uključujući veleposlanstvo Europske unije i Suverenoga malteškoga viteškoga reda, a tijekom protekle godine pridružilo se veleposlanstvo Palestine, nakon stupanja na snagu globalnog ugovora između Svete Stolice i Palestinske države, 26. lipnja, te veleposlanstvo Malezije. U Rimu sjedište imaju uredi Lige arapskih država, Međunarodne organizacije za migracije i Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

U 2016. godini potpisani su ugovori: Okvirni ugovor između Svete Stolice i Demokratske Republike Kongo o pitanjima od zajedničkoga interesa, 20 svibnja; Okvirni ugovor između Svete stolice i Srednjoafričke Republike o pitanjima od obostranoga interesa, 6 rujna; Okvirni ugovor između Svete stolice i Republike Benina o pravnom statusu Katoličke crkve u Beninu, 22. listopada. Osim već spomenutoga stupanja na snagu globalnoga ugovora između Svete Stolice i Palestinske države, 3. ožujka 2016. godine ratificiran je ugovor između Svete stolice i Demokratske Republike Istočni Timor o pravnom statusu Katoličke crkve, a 15. listopada 2016. godine stupila je na snagu Konvencija između Svete Stolice i Vlade Talijanske Republike o oporezivanju, a potpisana je 1. travnja 2015. godine.

Pisani dodatak (Avenant) diplomatskim konvencijama od 14 svibnja i 8. rujana 1828. godine, između Svete stolice i Francuske Republike stupio je na snagu 23. studenoga 2016. godine, potpisan 25. srpnja, te Dodatku od 4. svibnja 1974. godine, 21. siječnja 1999. godine i 12. srpnja 2005. godine, koji se tiču crkve i samostana Trinità dei Monti u Rimu. Memorandum o razumijevanju između Državnoga tajništva Svete Stolice i Vlade Ujedinjenih arapskih emirata o međusobnom izuzeću ulaznih viza za nositelje diplomatskih i posebnih putovnica (diplomatsko osoblje) potpisan je 15. rujna. Sveta je Stolica 19. rujna 2016. godine, također u ime i za račun Države Grada Vatikana, pristupila Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv korupcije, od 31. listopada 2003. godine.

Sveti je Otac danas primio u audijenciju Diplomatski zbor za tradicionalnu razmjenu novogodišnjih čestitki. U govoru veleposlanicima Papa je istaknuo zauzimanje religija za mir, potaknuo promicanje razoružanja, a potom se osvrnuo na selilaštvo, primirje u Siriji i na očuvanju stvorenoga. Mir je dar, izazov i obveza – istaknuo je Sveti Otac govoreći o sigurnosti i miru.

Papa je odlučno osudio svaki oblik nasilja, osobito „terorizam fundamentalističke matrice“.To je ubilačka ludost koja zlorabi Božje ime i sije smrt u pokušaju da se domogne moći i vlasti. Fundamentalistički terorizam je plod teške duhovne bijede, s kojom je često povezano znatno društveno siromaštvo. Terorizam se može pobijediti istinskim doprinosom vjerskih i političkih vođa – ustvrdio je papa Franjo dodajući da uvijek treba poštovati vjersku slobodu.

Govoreći o problemu izbjeglištva, Papa je osudio ravnodušnost, a potaknuo sve države na solidarnost. Svi bi se trebali osjećati graditeljima i pridonositi općem međunarodnom dobru, također konkretnim ljudskim gestama, koje su važni čimbenici mira i razvoja, za kojim još uvijek žude brojne države i milijuni osoba. Papa je zahvalio državama koje velikodušno izlaze u susret potrebitima, pri tom je podsjetio na svoje putovanje na grčki otok Lezbos.

Osvrćući se na sukob u Siriji, poželio je da primirje bude znak nade. Posebno je spomenuo djecu, koja su žrtve egoizma i nasilja odraslih osoba. Rekao je da je djeci i mladima  „oduzeta radost djetinjstva i mladosti“. Papa je uputio apel da se zauvijek stane na kraj sukobu, koji je „izazvao istinsku humanitarnu katastrofu“. Pozvao je međunarodnu zajednicu da „iskorijeni sramotnu trgovinu oružjem kao i utrku u proizvodnji sve ubojitijega oružja“. Potaknuo je Izraelce i Palestince da odlučnije pristupe izgradnji mira, a Europu je pozvao da otkrije svoje vrijednosti kako bi se mogla suprotstaviti osipanju. Na koncu je Talijanima poželio da budu jedinstveni u duhu solidarnosti.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.