Vjera Crkva Sveti Otac odobrio novi motuproprij o gospodarsko-financijskim pitanjima
Crkva Vjera

Sveti Otac odobrio novi motuproprij o gospodarsko-financijskim pitanjima

Vremenita dobra koja Crkva posjeduje namijenjena su svojoj svrsi, odnosno, božanskom kultu, dostojnoj potpori klera, apostolatu i djelima milosrđa, posebno na službu siromasima (usp. kan. 1254 §2 C.I.C.) – stoji u Kanonskom zakoniku, čiji je 1254. kanon, na početku svoga motu proprija O kompentencijama u gospodarsko–financijskim stvarima, citirao papa Franjo. Dokument je odobren u ponedjeljak, 4. srpnja, a objavljen danas u podne.

Papa podsjeća kako je 24. veljače 2014. godine, motu proprijem Fidelis dispensator prudens, osnovao tri nova tijela: Vijeće za gospodarstvo, Tajništvo za gospodarstvo te Ured glavnoga revizora, odredivši im područja kompetencije i – godinu dana poslije toga – odobrivši im na probni rok (ad experimentum), statute.

Sveti Otac je odobrio motuproprij koji implementira reforme tijela koja se bave nadzorom i praćenjem, kao i upravom dobrima Svete Stolice. Novi zakonodavni dokument služi kao nastavak motuproprija Fidelis dispensator et prudens i predstavlja odgovor na potrebu preciznijega definiranja odnosa između upravljanja posjedom Apostolske Stolice i Tajništva za gospodarstvo. Temeljno načelo u poglédu reformi u ovoj oblasti – a posebno na osnovu ovog motuproprija – jest osigurati jasnu i nedvosmislenu razlika između kontrole i nadzora, s jedne strane, te upravljanja dobrima, s druge. Dakle, motuproprij navodi kompetencije koje se odnose na upravu posjedom Svete Stolice i bolje ocrtava temeljnu ulogu nadzora i praćenja Tajništva za gospodarstvo.

Izvor: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.