Vjera Crkva Sveti Otac odobrio novi motuproprij o gospodarsko-financijskim pitanjima
Crkva Vjera

Sveti Otac odobrio novi motuproprij o gospodarsko-financijskim pitanjima

Vremenita dobra koja Crkva posjeduje namijenjena su svojoj svrsi, odnosno, božanskom kultu, dostojnoj potpori klera, apostolatu i djelima milosrđa, posebno na službu siromasima (usp. kan. 1254 §2 C.I.C.) – stoji u Kanonskom zakoniku, čiji je 1254. kanon, na početku svoga motu proprija O kompentencijama u gospodarsko–financijskim stvarima, citirao papa Franjo. Dokument je odobren u ponedjeljak, 4. srpnja, a objavljen danas u podne.

Papa podsjeća kako je 24. veljače 2014. godine, motu proprijem Fidelis dispensator prudens, osnovao tri nova tijela: Vijeće za gospodarstvo, Tajništvo za gospodarstvo te Ured glavnoga revizora, odredivši im područja kompetencije i – godinu dana poslije toga – odobrivši im na probni rok (ad experimentum), statute.

Sveti Otac je odobrio motuproprij koji implementira reforme tijela koja se bave nadzorom i praćenjem, kao i upravom dobrima Svete Stolice. Novi zakonodavni dokument služi kao nastavak motuproprija Fidelis dispensator et prudens i predstavlja odgovor na potrebu preciznijega definiranja odnosa između upravljanja posjedom Apostolske Stolice i Tajništva za gospodarstvo. Temeljno načelo u poglédu reformi u ovoj oblasti – a posebno na osnovu ovog motuproprija – jest osigurati jasnu i nedvosmislenu razlika između kontrole i nadzora, s jedne strane, te upravljanja dobrima, s druge. Dakle, motuproprij navodi kompetencije koje se odnose na upravu posjedom Svete Stolice i bolje ocrtava temeljnu ulogu nadzora i praćenja Tajništva za gospodarstvo.

Izvor: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.