Vjera Papa govori Sveti Otac od Karekina II. zatražio blagoslov za sebe, Crkvu i ostvarenje punog zajedništva
Papa govori Vjera

Sveti Otac od Karekina II. zatražio blagoslov za sebe, Crkvu i ostvarenje punog zajedništva

U svom govoru za vrijeme sudjelovanja na božanskoj liturgiji, papa Franjo se zahvalio Gospodinu za ostvarenje „toliko željenog i nezaboravnog susreta. Iskusili smo “kako je dobro i kako je milo, kao braća zajedno živjeti” (Ps 133,1) – rekao je.

“Susreli smo se i bratski zagrlili; molili smo zajedno i razmijenili darove, nade i brige Kristove Crkve, koje jednoglasno slušamo otkucaje srca i u koju vjerujemo i osjećamo kao jednu” – kazao je Papa dodavši “Jedno tijelo i jedan duh, kao što je jedna i nada […] jedan Gospodin, jedna vjera i jedan krst. Jedan je samo Bog i Otac sviju, nad svima, po svima i u svima” (Ef 4,4-6): uistinu, ove Pavlove riječi možemo s radošću učiniti svojima – rekao je Sveti Otac.

Sveti Otac je spomenuo da se u ovoj božanskoj liturgiji, uzdigao svečani kantik, u nebo, hvaleći Božju svetost; neka sada – po Marijinu zagovoru; zagovoru velikih svetaca, naučitelja, mučenika, a posebno onih kanoniziranih prošle godine – siđe obilan blagoslov Svevišnjega na zemlju… “Neka Jedinorođenac, koji je ovdje sišao, blagoslovi naš hod. Duh Sveti neka od vjernika učini jedno srce i jednu dušu: neka nas ponovno utemelji u jedinstvu” – poželio je Papa.

Zbog toga ga želim iznova zazvati, posvajajući sjajne riječi koje su ušle u vašu liturgiju. „Dođi, o Duše, ti koji si s neprestanim uzdasima naš zagovornik kod milosrdnog Oca, Ti koji čuvaš svete i čistiš grešnike”; izlij na nas oganj svoje ljubavi i jedinstva, i “neka se tim ognjem otope motivi naših sablazni” (Grgur iz Nareka, Tužaljke 33,5), „na poseban način nedostatak jedinstva među Kristovim učenicima“ – kazao je Svet Otac.

Neka Armenska crkva hodi u miru i neka zajedništvo među nama bude potpuno. Neka se u svima uzdigne snažna čežnja prema jedinstvu, jedinstvu koje je prije svega prihvaćanje svih darova koji je Bog dao svakome, kako bi čitavom svijetu pokazali veliko otajstvo spasenja, koje je Krist Gospodin ostvario po Duhu Svetomu (riječi Svetog Oca u božanskoj liturgiji, Patrijarhalna crkva svetog Juraja, Istanbul, 30. studenoga 2014.).

Papa Franjo je pozvao da se prihvati poziv svetih i posluša glas poniznih i siromašnih, tolikih žrtava mržnje, koje su trpjele i žrtvovale svoj život za vjeru; poslušajmo i mlade naraštaje, koje mole za budućnost slobodnu od podjela prošlosti. S ovoga svetog mjesta neka se iznova širi svjetlo; svjetlo vjere kojim je sveti Grgur, vaš otac po Evanđelju, obasjao ove zemlje.

Poput apostola na uskrsno jutro, koji su – bez obzira na sumnje i nesigurnosti – trčali prema mjestu uskrsnuća, privučeni sretnom zorom nove nade (Iv 20,3-4), tako i mi na ovu nedjelju, slijedimo Božji poziv na potpuno zajedništvo te ubrzajmo svoj korak prema njemu – pozvao je papa Franjo.

A sada, Svetosti, u ime Božje, molim da me blagoslovite; da blagoslovite mene i Crkvu katoličku; da blagoslovite ovaj naš hod prema punom jedinstvu – zamolio je na koncu svoga govora, Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va
Foto: Radio Vatican
Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.