Ostalo Sveti Mavro
Ostalo

Sveti Mavro

Danas se slavi i drugi učenik sv. Benedikta. On je skupa s Placidom bio dan sv. Benediktu na odgoj. Bili su takozvani oblati, darovani, prikazani. Obojica zbog svoje dobrote i nade, koju pobuđivahu, bijahu veoma draga svetom patrijarhu zapadnoga monaštva. Mavro je bio stariji od Placida pa zato i zreliji u kreposti. On će brzo postati pouzdan i povjerljiv suradnik sv. Benedikta. Svojim i njegovim molitvama postao je Bogu mio pa je bio i obdaren izvanrednim nadnaravnim darovima. Tako se spominje kako je zaslužio na čudesan način vidjeti napasnika koji je u jednom samostanu nekog redovnika za vrijeme molitve uvijek vukao za tuniku te odvodio van na lutanje i tumaranje izvan crkve. Mavro je u zajednici bio vjerojatno predstojnik stege. U toj je službi prekorio i dao pokoru nekom monahu koji je dopustio da mu za vrijeme rada padne kosir u jezero.

No Mavro je u povijesti kršćanske asketike postao slavan po svojoj poslušnosti kad je po zapovijedi sv. Benedikta pošao na jezero da spasi Placida. Snagom redovničke poslušnosti čak je i hodao po površini jezera. Na taj se događaj u svojoj slavnoj poslanici subraći o kreposti poslušnosti poziva i sveti Ignacije Loyolski. Svetac piše: “Vidimo da je Bog poslušnost katkada i čudesima potvrdio. Da ne spominjem drugih, kad ih i sami znate, Mavro, učenik svetoga Benedikta, pođe po zapovijedi poglavarevoj na jezero i ne potonu.”

Vjerojatno je Mavro bio i onaj bezimeni monah koji je potrčao za sv. Benediktom, što bijaše na putu iz Subiaca u Monte Cassino, da mu s nekim zadovoljstvom priopći kako je Bog očito kaznio svećenika Fiorenza, opatova protivnika: taj je poginuo kad mu je nenadano na glavu pala tavanica. Svetac je redovnika oštro ukorio što se obradovao zbog smrti nesretnika. To je veoma poučan primjer i nije mu potrebno nikakvo tumačenje. Poučan je ne samo po svom sadržaju, već i po tome što pokazuje duhovni razvoj jednoga sveca. Sv. Mavro nije bio rođeni svetac jer je imao ljudskih slabosti. No, pod mudrim i poučljivim vodstvom sv. Benedikta polako se oslobađao svojih slabih strana i kročio prema kršćanskoj savršenosti.

Sve što je pouzdano o životu sv. Mavra znamo sa sigurnošću iz Dijaloga sv. Grgura Velikog. Ostali se izvori nepouzdani. Imenom se sv. Mavra diči glasovita francuska benediktinska Kongregacija mavrinaca – toliko zaslužna za kritičko proučavanje patristike, povijesti, hagiografije i literature.

U štovanju sv. Mavra valja spomenuti i jednu blagoslovinu, zvanu “znak sv. Mavra”. Za nju postoji poseban obrazac, a upotrebljava se da bi se izmolilo zdravlje bolesnika. Vjera u svečev zagovor često izmoli milost ozdravljenja. Te su milosti u nekim zemljama sv. Mavra učinile veoma popularnim i štovanim svecem.

Blagoslov bolesnika drvetom presvetog križa Gospodina Našega Isusa Krista ili znak svetog Mavra, opata, a koji pripada redu svetog Benedikta, uz druge molitve sadrži i ovu:

Po zazivanju neokaljane Božje Majke i vazda Djevice Marije i po zagovoru svetog Benedikta i svetog Mavra moć Boga Oca, mudrost Boga Sina, sila Duha Svetoga izbavila te od ove nemoći! Amen!

Izvor: www.laudato.hr

Uredio: Nikola Knezi

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.