Duhovno štivo Sveti Marko Križevčanin
Duhovno štivo

Sveti Marko Križevčanin

Sveti Marko Križevčanin

 Marko Križevčanin je rođen 1580. Godine u Križevcima u tadašnjoj biskupiji, danas nadbiskupiji zagrebačkoj. Jedno je vrijeme bio dušobrižnik u Hrvatskoj dok ga ugarski primas Pazmany nije pozvao u Ugarsku, u Trnavu (danas ja taj grad u Slovačkoj) te imenovao rektorom sjemeništa i kanonikom. Od  1619. godine je bio misionar u Košicama. Ondje je radio zajedno s dvojicom isusovaca: Melhiorom Grodzieckim i Stjepanom Pongraczom. 1618. godine je u susednoj  Češkoj započeo 30.-ogodišnji rat između Svetog Rimskog Carstva i drugih europskih zemalja. Rat je započeo kao sukob između protestanata i katolika, ali se pretvorio u opći rat koji je zahvatio većinu Europe. Kada je u Košice ušla kalvinska vojska, sva su trojica svećenika su zbog odbijanja da postanu kalvini podvrgnuti mukama i zatim pogubljeni.  1905. godine su proglašeni su blaženima a 1995. godine svetima. Relikvije im se nalaze u negdašnjoj isusovačkoj crkvi u Trnavi.

Sv. Marko Križevčanin je uzor svetosti u obrani svoje vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi i Svetome Ocu za koje je spremno podnio mučeništvo i smrt.

Molitva svetom Marku Križevčaninu
Bože, sveti Marko Križevčanin revno je propovijedao Tvoju Riječ i neumorno branio jedinstvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve zbog čega je podnio mučeničku smrt.
Molimo te, da po njegovu zagovoru i mi pronosimo Tvoju Riječ svojim životom i zalažemo se za jedinstvo svih kršćana.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Piše: Robert Semnic

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.