Duhovno štivo Sveti Marko Križevčanin
Duhovno štivo

Sveti Marko Križevčanin

Sveti Marko Križevčanin

 Marko Križevčanin je rođen 1580. Godine u Križevcima u tadašnjoj biskupiji, danas nadbiskupiji zagrebačkoj. Jedno je vrijeme bio dušobrižnik u Hrvatskoj dok ga ugarski primas Pazmany nije pozvao u Ugarsku, u Trnavu (danas ja taj grad u Slovačkoj) te imenovao rektorom sjemeništa i kanonikom. Od  1619. godine je bio misionar u Košicama. Ondje je radio zajedno s dvojicom isusovaca: Melhiorom Grodzieckim i Stjepanom Pongraczom. 1618. godine je u susednoj  Češkoj započeo 30.-ogodišnji rat između Svetog Rimskog Carstva i drugih europskih zemalja. Rat je započeo kao sukob između protestanata i katolika, ali se pretvorio u opći rat koji je zahvatio većinu Europe. Kada je u Košice ušla kalvinska vojska, sva su trojica svećenika su zbog odbijanja da postanu kalvini podvrgnuti mukama i zatim pogubljeni.  1905. godine su proglašeni su blaženima a 1995. godine svetima. Relikvije im se nalaze u negdašnjoj isusovačkoj crkvi u Trnavi.

Sv. Marko Križevčanin je uzor svetosti u obrani svoje vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi i Svetome Ocu za koje je spremno podnio mučeništvo i smrt.

Molitva svetom Marku Križevčaninu
Bože, sveti Marko Križevčanin revno je propovijedao Tvoju Riječ i neumorno branio jedinstvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve zbog čega je podnio mučeničku smrt.
Molimo te, da po njegovu zagovoru i mi pronosimo Tvoju Riječ svojim životom i zalažemo se za jedinstvo svih kršćana.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Piše: Robert Semnic

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.