Ostalo Sveti Albert Veliki – Crkva i znanstvenici (1.)
Ostalo

Sveti Albert Veliki – Crkva i znanstvenici (1.)

SVETI ALBERT VELIKI – ZAŠTITNIK ZNANSTVENIKA

Dominikanci u Hrvatskoj i u Bačkoj

Vrijeme u kojem je živio sv. Albert bilo je vrijeme dvaju prosjačkih redova u Crkvi. U to su vrijeme dominikanci i franjevci vrlo već djelovali na našim prostorima. Svoj su samostan 1225. otvorili u Dubrovniku, 1228. u Ninu, 1229. u Čazmi, 1233. u Vrbosni, 1241. u Zagrebu, 1244. u Splitu itd. Veliki suvremenik Alberta Velikog bio je zagrebački biskup, blaženi Augustin Kažotić, koji je također studirao u Parizu, gde je stekao veliku ljubav prema prirodoslovnim znanostima i medicine, kao i Albert Veliki. U Bosni su dominikanci djelovali kao misionari među bogumilma. Dominikanci su se u to vrijeme djelovali i na području subotičke biskupije, budući da se prije 1259. godine spominje Petar iz Bodroga, mjesto vjerojatno blizu Sombora, po kome se zvala jedna srednjovjekovna županija na području Bačke. U samom gradu Somboru imali su dominikanci svoj samostan s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. 1479. godine. vlasnici grada Mihaly, Imre i Marton Czobor tražili su i dobili dopuštenje za gradnju crkve i samostana samo godinu dana ranije.

Veliki sin švapskog Podunavlja

Albert se rodio u njemačkoj pokrajini Švapskoj. Sa 16 godina je postao student Padovanskog sveučilišta. Imao je 23 godine kada je postao dominikanac. Albert je jedan od najvećih genija čovječanstva. Svim se žarom dao na studij u Kelnu. Studirao je filozofiju, teologiju, prirodne znanosti. Kao profesor djelovao je u Hildesheimu, Freiburgu, Regensburgu, Strassburgu, Kelnu i Parizu. Albertov učenik je bio sv. Toma Akvinski, jedan od najvećih teologa i filozofa svjetske povjesti. Albert je bio i provincijalni poglavar njemačkih dominikanaca. Pješice je obilazio samostane. Bio je divan, skroman, siromašni redovnik.

Biskupom postao

I kada je postao biskup u Regensburgu, kad je mogao živjeti bogato, govorilo se za svetog biskupa da u njegovim riznicama nema novca, u bačvama nema vina, a u humbarima nema žita. Sve je djelio najsiromašnijima. Samo tri godine biskupstva. Opet se vratio u samostan gde je skromno živio. Stalno se spremao za smrt. Dao si je pripremiti grob na kome je danomice molio za pokojne. Pod starost je zapao u tečku sklerozu. No, do kraja je ostao veliki štovatelj Euharistije i prečiste Bogorodice.

Svestrani znanstvenik i učitelj duboke duhovnosti

Albert Veliki je zapravo osnivač Kelnskog sveučilišta. Bavio se medicinom, fiziologijom, zoologijom, botanikom, geologijom, mineralogijom, fizikom, kemijom, geografijom, svemirom. Prvi je znanstvenik koji znanosti ne prilazi vjerom, nego do zaključka dolazi iskustvom. Između ostalog, rekao je: Sam se zaputi Bogu. To je za tebe korisnije nego da pred Boga pošalješ sve nebeske svece! Podneseš li strpljivo jednu grublju riječ – iz ljubavi prema Gospodinu, to više vrijedi nego da na vlastitim međima pokidaš onoliko metli, koliko bi na jutru zemlje rodilo.

Izvor: BOŽJI PRIJATELJI S NAMA NA PUTU, Stjepan Beretić, Katoličko društvo za kulturu, povjest i duhovnost “Ivan Antunović”, Subotica, 2014.

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.