Sveci Sveti Vilhelm iz Roskildea

Sveti Vilhelm iz Roskildea

   Današnji sveti zaštitnik je i Vilhelm (William), apostol Danske. Rodio se oko godine 1000. Bio je engleski svećenik, dvorski kapelan engleskog i danskog kralja Canutea (Cnuta). Putujući Danskom shvatio je da u toj zemlji vlada neznanje i praznovjerje te da nema dovoljno svećenika. Proveo je u Danskoj ostatak života i postao 1044. biskup Roskildea, grada na najvećem danskom otoku Sjællandu. U svojim propovijedima često je isticao da osobe koje su javno počinile teški grijeh, ne smiju primati sakramente dok se javno i ne pokaju. Povijest ga naročito pamti po njegovom sporu s tadašnjim danskim kraljem Svendom Estridsenom. Prigodom jednog banketa na kraljevskom dvoru (dogodilo se to na Staru godinu), pijani gosti nekim su svojim primjedbama uvrijedili kralja Svenda. Otišli su zatim na večernju misu u obližnju katedralu, a kralj je za njima poslao svoje vojnike koji su ih hladnokrvno pobili.

   Sljedećeg jutra kralj Svend uputio se u katedralu na misu. Biskup Vilhelm zaustavio ga je na vratima i biskupskom palicom zapriječio mu ulaz. Nazvao je kralja ubojicom i krvnikom koji je oskvrnuo sveto mjesto, a kad su su kraljevi stražari izvukli svoje mačeve, ponudio im je svoj život u obrani dostojanstva Crkve. Kralj se okrenuo i otišao posramljen. Vratio se kasnije bosonog, bez svečane kraljevske odjeće i oružane pratnje, ispovijedio se te iskazao svoje duboko kajanje. Biskup ga je nakon toga pozdravio i udijelio mu oprost. Nakon toga biskup i kralj postali su bliski prijatelji, a kralj je svesrdno pomagao Crkvi Kristovoj. Biskup Vilhelm preminuo je oko 1073. Pokopan je u roskildskoj katedrali, a do njegove grobnice nalazi se i grobnica kralja Svenda. Svetim ga je proglasio 1224. papa Honorije III.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.