Sveci Sveti Rainer iz Pise

Sveti Rainer iz Pise

SVETAC DANA 17.6.
Sveti Rainer iz Pise

    Rodio se 1118. godine od oca Grandulfa Scacceri i majke Mingarde Buzzacherni. Unatoč naporima roditelja, koji su mu željeli pružiti strogi odgoj, mladost je proveo u razonodi i zabavi. No, u devetnaestoj se godini njegov život primijenio. Odlučan je pritom bio susret s Albertom, pustinjakom iz Korizike, koji se bio smjestio u obližnjem samostanu svetoga Vida. Tada je Rainer odlučio u potpunosti prigrliti vjeru, do te mjere te je – potaknut Božjim pozivom – otputovao u Svetu Zemlju.

S dvadeset i tri godine je odlučio živjeti u posvemašnjem siromaštvu, poklonivši sva svoja dobra siromasima. Dugo je vremena proveo s pustinjacima iz Svete Zemlje, živeći isključivo od milostinje. Jeo bi svega dvaput tjedno, podlažući tako svoje tijelo velikim žrtvama. Valja napomenuti kako je – poput brojnih Svetaca toga stoljeća – bio laik.

  Vrativši se u Pisu godine 1154. praćen glasom svetosti, ondje je činio čudesa, baš kao što je to bio slučaj i u Svetoj Zemlji. Preminuo je u petak, 17. lipnja 1161. Godine 1632. izabran je za glavnog zaštitnika biskupije i grada Pise.

tekst – laudato.hr
fotografija – sveci.net

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.