Sveci Sveti Pavao Carigradski

Sveti Pavao Carigradski

   Sveti Pavao, carigradski nadbiskup i mučenik, poznat i kao Pavao Ispovijedalac ili Pavao Priznavalac, rođen je krajem III. stoljeća u Solunu. Sudjelovao je 325. na saboru u Niceji kao tajnik carigradskog biskupa Aleksandra, koji ga je i zaredio za svećenika. Kad je Aleksandar umro, izabran je 337. za nadbiskupa Carigrada. Zbog suprotstavljanja krivovjernom arijanstvu prognan je iste godine u Pont (danas sjeveroistočna Anatolija u Turskoj) i zamijenjen heretikom Euzebijem. Vratio se 338, ali arijanci su ga ponovo prognali, sada u njemački grad Trier. Kada se oko 340. vratio u Carigrad, car Konstancije II. dao ga je okovati i prognao ga 342. najprije u Singaru (Mezopotamija), a zatim u Emesu (danas Homs u zapadnoj Siriji). Tada je za nadbiskupa imenovao heretika Makedonija. Uporni i nepokolebljivi Pavao opet je osvanuo u Carigradu 344, a 351. je prognan u Kapadociju, u grad Kukuz (latinski Cucusus, danas turski grad Göksun). Kako bi spriječili njegov novi povratak, tamo su ga utamničili i izgladnili. Na kraju su ga 355. u Kukuzu i zadavili.

   Sveti Pavao, mučenik za vjeru Kristovu, bliski prijatelj svetog Atanazija, nikada nije odustajao od povratka u svoju biskupiju i od djelovanja među svojim vjernicima. Nisu ga u tome pokolebale ni prijetnje zlotvora na vlasti, ali je većinu vremena kao nadbiskup proboravio u progonstvu. Sveti Atanazije kazao je za njega da “u svojem životu nije znao za ništa doli za trpljenje i progone”. Relikvije svetog Pavla, carigradskog patrijarha i mučenika, prenesene su kasnije u Veneciju te napokon u naš grad Vodnjan (jugozapadna Istra), gdje počivaju kao dio zbirke relikvija u crkvi svetog Blaža. U toj jedinstvenoj zbirci nalazi se čak 370 relikvija kršćanskih svetaca i mučenika. Zbirku je u Vodnjan dopremio 1816. veronski slikar Gaetano Gresler (1765-1839), kako bi ju zaštitio od Napoleonovih postrojbi.

 

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.