Sveci Sveti Pavao Carigradski

Sveti Pavao Carigradski

   Sveti Pavao, carigradski nadbiskup i mučenik, poznat i kao Pavao Ispovijedalac ili Pavao Priznavalac, rođen je krajem III. stoljeća u Solunu. Sudjelovao je 325. na saboru u Niceji kao tajnik carigradskog biskupa Aleksandra, koji ga je i zaredio za svećenika. Kad je Aleksandar umro, izabran je 337. za nadbiskupa Carigrada. Zbog suprotstavljanja krivovjernom arijanstvu prognan je iste godine u Pont (danas sjeveroistočna Anatolija u Turskoj) i zamijenjen heretikom Euzebijem. Vratio se 338, ali arijanci su ga ponovo prognali, sada u njemački grad Trier. Kada se oko 340. vratio u Carigrad, car Konstancije II. dao ga je okovati i prognao ga 342. najprije u Singaru (Mezopotamija), a zatim u Emesu (danas Homs u zapadnoj Siriji). Tada je za nadbiskupa imenovao heretika Makedonija. Uporni i nepokolebljivi Pavao opet je osvanuo u Carigradu 344, a 351. je prognan u Kapadociju, u grad Kukuz (latinski Cucusus, danas turski grad Göksun). Kako bi spriječili njegov novi povratak, tamo su ga utamničili i izgladnili. Na kraju su ga 355. u Kukuzu i zadavili.

   Sveti Pavao, mučenik za vjeru Kristovu, bliski prijatelj svetog Atanazija, nikada nije odustajao od povratka u svoju biskupiju i od djelovanja među svojim vjernicima. Nisu ga u tome pokolebale ni prijetnje zlotvora na vlasti, ali je većinu vremena kao nadbiskup proboravio u progonstvu. Sveti Atanazije kazao je za njega da “u svojem životu nije znao za ništa doli za trpljenje i progone”. Relikvije svetog Pavla, carigradskog patrijarha i mučenika, prenesene su kasnije u Veneciju te napokon u naš grad Vodnjan (jugozapadna Istra), gdje počivaju kao dio zbirke relikvija u crkvi svetog Blaža. U toj jedinstvenoj zbirci nalazi se čak 370 relikvija kršćanskih svetaca i mučenika. Zbirku je u Vodnjan dopremio 1816. veronski slikar Gaetano Gresler (1765-1839), kako bi ju zaštitio od Napoleonovih postrojbi.

 

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.