Sveci Sveti Noa

Sveti Noa

   Sveti Noa, deseti biblijski patrijarh, sin Lameka, otac Šema, Hama i Jafeta, glavni je lik u biblijskoj priči o općem potopu (Knjiga Postanka, poglavlja 5-9). Bog je odlučio zbog opće izopačenosti i pokvarenosti uništiti potopom sav neposlušni ljudski rod, osim pravednika Noe, kojem je naložio da sagradi lađu (arku, korablju) i u nju smjesti svoju obitelj i sve vrste životinja. Nakon poplave koja je trajala četrdeset dana, Noina se lađa nasukala na gori Araratu (danas u istočnoj Turskoj, nedaleko od granice s Armenijom i Iranom). Tamo je Noa sagradio oltar Gospodinu i prinio žrtvu. Tada je Noa primio od Gospodina zapovijedi. Gospodin je s njim sklopio savez, a kao znak toga saveza stavio je dugu na nebo. Po svojim sinovima Noa je novi praotac ljudskoga roda. Noa se spominje i kao prvi poljoprivrednik (prvi je orao zemlju i posadio vinograde). Kršćani Crkvu uspoređuju s Noinom arkom, a potop s dolaskom posljednjeg suda.

   U Evanđelju po Luki Isus navodi: „U vrijeme kada dođe Sin Čovječji bit će kao što je bilo u Noino doba.“ (17, 26). Zbog toga se pretpostavlja da će dolazak posljednjeg suda biti sličan potopu, kada će se dogoditi brzo i neočekivano odvajanje između spašenih i osuđenih. Noa predstavlja one koji će biti spašeni, a oni koji su se utopili, bili su oni koji nisu vjerovali. Nazvan je glasnikom pravednosti u Drugoj Petrovoj poslanici (2, 5). Prva Petrova poslanica izjednačuje spasonosnu snagu krštenja sa spašavanjem onih koji su bili u arci. Noina tri sina – Šem, Ham i Jafet – začetnici su velikih naroda na trima različitim stranama svijeta. U srednjovjekovnom kršćanstvu smatrani su osnivačima naroda na tri poznata kontinenta, Jafet u Europi, Šem u Aziji, Ham u Africi. Po drugoj varijanti predstavljali su tri društvene klase: Šem svećenike, Jafet ratnike, a Ham seljake. Noa je junak mnogih umjetničkih djela, književnih, likovnih, glazbenih i filmskih.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.