Sveci Sveti Lucije, papa

Sveti Lucije, papa

Sveti je Lucije pripadnikom rimskog klera postao pod papama Fabijanom i Kornelijem. Rodio se u Rimu, nepoznatog datuma. Otac mu se zvao Porfirijan.
Nakon progona pape Kornelija izabran je za papu 25. lipnja 253.g..
No, ubrzo se susreo s gorcinom progonstva u koje ga je poslao car Gal, neprijateljski nastrojen prema katolicima. Ipak, izgnanstvo nije dugo potrajalo, buduci da ga je novi car Valerijan ubrzo pozvao natrag u Rim.
Povratak pape Lucija bio je velik dogadjaj za krscansku zajednicu, te je snazno odjeknuo cak i medju zajednicama Istoka, te Afrike. Sveti Ciprijan, biskup Kartage, koji mu je vec prethodno pismeno bio cestitao na izboru za papu, ponovo mu se obratio rijecima: “Mozda vas je sam Gospodin pozvao natrag u Rim, kako bi osigurao znacajnije popriste Vasega buducega mucenistva”.
Bio je prognan, te je i u progonstvu i umro, no u nekim izvorima nalazimo da je umro u postelji, u razdoblju razmjernog mira za krscansku zajednicu. Znamo za sigurno da je to bilo 4. ozujka 254.g., a naslijedio ga je papa Stjepan I.
Pokopan je na groblju sv. Kaliksta. Kasnije su njegove relikvije prenijete u crkvu sv. Cecilije i nalaze se uz relikvije sv. Cecilije. Njegova glava kao relikvija, dospjela je u Dansku oko 1100.g., i sada se nalazi u katedrali sv. Ansgara u Kopenhagenu.

ZASTITNIK je DANSKE POKRAJINE ZEALAND.
IME dolazi iz latinskoga i znaci:ONAJ KOJI JE RODJEN U SVJETLU; ili U PRVIM SATIMA JUTRA.

Izvor: Sveci Katoličke Crkve

Foto: www.zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.