Sveci Sveti Lucije, papa

Sveti Lucije, papa

Sveti je Lucije pripadnikom rimskog klera postao pod papama Fabijanom i Kornelijem. Rodio se u Rimu, nepoznatog datuma. Otac mu se zvao Porfirijan.
Nakon progona pape Kornelija izabran je za papu 25. lipnja 253.g..
No, ubrzo se susreo s gorcinom progonstva u koje ga je poslao car Gal, neprijateljski nastrojen prema katolicima. Ipak, izgnanstvo nije dugo potrajalo, buduci da ga je novi car Valerijan ubrzo pozvao natrag u Rim.
Povratak pape Lucija bio je velik dogadjaj za krscansku zajednicu, te je snazno odjeknuo cak i medju zajednicama Istoka, te Afrike. Sveti Ciprijan, biskup Kartage, koji mu je vec prethodno pismeno bio cestitao na izboru za papu, ponovo mu se obratio rijecima: “Mozda vas je sam Gospodin pozvao natrag u Rim, kako bi osigurao znacajnije popriste Vasega buducega mucenistva”.
Bio je prognan, te je i u progonstvu i umro, no u nekim izvorima nalazimo da je umro u postelji, u razdoblju razmjernog mira za krscansku zajednicu. Znamo za sigurno da je to bilo 4. ozujka 254.g., a naslijedio ga je papa Stjepan I.
Pokopan je na groblju sv. Kaliksta. Kasnije su njegove relikvije prenijete u crkvu sv. Cecilije i nalaze se uz relikvije sv. Cecilije. Njegova glava kao relikvija, dospjela je u Dansku oko 1100.g., i sada se nalazi u katedrali sv. Ansgara u Kopenhagenu.

ZASTITNIK je DANSKE POKRAJINE ZEALAND.
IME dolazi iz latinskoga i znaci:ONAJ KOJI JE RODJEN U SVJETLU; ili U PRVIM SATIMA JUTRA.

Izvor: Sveci Katoličke Crkve

Foto: www.zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.