Sveci Sveti Leon III

Sveti Leon III

SVETAC DANA 12.6.
Sveti Leon III

12.6. sv. Leon III

            Sveti Leon (Lav) III, rimski papa, rodio se u Rimu 750, kao sin Etjupija i Elizabete. Svećenik, kardinal, papinski rizničar, vladao je Crkvom od 26. prosinca 795. do 816. Oslanjao se na Karla Velikoga i nastojao obnoviti Carstvo na Zapadu. Poslao je Karlu Velikom ključeve crkve svetog Petra, a Karlo je potom uz dotadašnji naslov „rimskog patricija“ dodao sebi i naslov „branitelj Crkve“. Kad se papa 799. sukobio s rimskim plemstvom, izbila je pobuna, koju su predvodila dva nećaka pokojnog pape Hadrijana, koji su i sami željeli papinski položaj. Za jedne svečane procesije, 25. travnja 799, pobunjenici su ugrabili papu i odvukli ga u neku sporednu uličicu. Tamo su plaćenici oslijepili papu Leona, unakazili njegovo lice i oštetili mu jezik. Zatim su ga zatvorili u samostan svetog Erazma. Papa je čudesno ozdravio još istu noć, a njegovi su ga pristaše oslobodili. Uputio se zatim u Njemačku i sklonio se kod Karla Velikoga u Paderborn (Nordrhein-Westfalen). Dobio je od Karla vojnu i političku potporu te dokument da papi nitko ne može suditi. Uz franačku zaštitu vratio se u Rim i opravdao se pred sinodom. Njegovi protivnici su uhićeni i poslani kao zatvorenici u Francusku. Za Božić 800. Leon III okrunio je u crkvi svetog Petra Karla Velikoga za cara uz veliko slavlje. Puk je tada klicao: „Karlu, pobožnom caru, okrunjenom od Boga, velikom mirotvorcu Rima, život i pobjeda!“ Tako je rođeno Sveto Rimsko Carstvo, koje se na europskoj pozornici održalo osam stoljeća.

            Leon III. nastojao je dovršiti raspravu između Rima i Carigrada o pitanju Kristovog božanstva. Prihvatio je izričaj „filioque“ kao vjersku istinu, ali je nastojao spriječiti daljnje nesuglasice pa je odredio da se „filioque“ može, ali ne mora koristiti u Vjerovanju (810). Radi se izričaju u Vjerovanju Katoličke crkve i odnosi se na proizlaženje Duha Svetoga i od Sina, a ne samo od Boga Oca. Taj je izričaj bio jedan od povoda raskola između Zapadne i Istočne crkve. Leon III. je Nicejsko vjerovanje dao ugravirati u srebrnu ploču kako se ne bi mijenjalo u budućnosti prema nečijem nahođenju. Dodao je: „Ja, Lav, stavio sam ovo za ljubav i zaštitu prave vjere.“ Leon III. osnovao je Palatinsku školu, iz koje se kasnije razvilo pariško sveučilište. Nastavio je s uljepšavanjem Rima i rimskih crkava, a u Lateranu je uredio novi salon za svečane skupove i primanja. Gradio je crkve i osnivao dobrotvorne ustanove, pomirio nadbiskupe Yorka i Canterburyja. Leon III. preminuo je na današnji dan, 12. lipnja 816, u Rimu. Pokopan je u crkvi svetog Petra, u kapeli Colonna. Svetim ga je 1673. proglasio papa Klement X.

tekst – zupajastrebarsko.hr
fotografije – zupa jastrebarsko.hr i w2.vatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.