Sveci Sveti Leon III

Sveti Leon III

SVETAC DANA 12.6.
Sveti Leon III

12.6. sv. Leon III

            Sveti Leon (Lav) III, rimski papa, rodio se u Rimu 750, kao sin Etjupija i Elizabete. Svećenik, kardinal, papinski rizničar, vladao je Crkvom od 26. prosinca 795. do 816. Oslanjao se na Karla Velikoga i nastojao obnoviti Carstvo na Zapadu. Poslao je Karlu Velikom ključeve crkve svetog Petra, a Karlo je potom uz dotadašnji naslov „rimskog patricija“ dodao sebi i naslov „branitelj Crkve“. Kad se papa 799. sukobio s rimskim plemstvom, izbila je pobuna, koju su predvodila dva nećaka pokojnog pape Hadrijana, koji su i sami željeli papinski položaj. Za jedne svečane procesije, 25. travnja 799, pobunjenici su ugrabili papu i odvukli ga u neku sporednu uličicu. Tamo su plaćenici oslijepili papu Leona, unakazili njegovo lice i oštetili mu jezik. Zatim su ga zatvorili u samostan svetog Erazma. Papa je čudesno ozdravio još istu noć, a njegovi su ga pristaše oslobodili. Uputio se zatim u Njemačku i sklonio se kod Karla Velikoga u Paderborn (Nordrhein-Westfalen). Dobio je od Karla vojnu i političku potporu te dokument da papi nitko ne može suditi. Uz franačku zaštitu vratio se u Rim i opravdao se pred sinodom. Njegovi protivnici su uhićeni i poslani kao zatvorenici u Francusku. Za Božić 800. Leon III okrunio je u crkvi svetog Petra Karla Velikoga za cara uz veliko slavlje. Puk je tada klicao: „Karlu, pobožnom caru, okrunjenom od Boga, velikom mirotvorcu Rima, život i pobjeda!“ Tako je rođeno Sveto Rimsko Carstvo, koje se na europskoj pozornici održalo osam stoljeća.

            Leon III. nastojao je dovršiti raspravu između Rima i Carigrada o pitanju Kristovog božanstva. Prihvatio je izričaj „filioque“ kao vjersku istinu, ali je nastojao spriječiti daljnje nesuglasice pa je odredio da se „filioque“ može, ali ne mora koristiti u Vjerovanju (810). Radi se izričaju u Vjerovanju Katoličke crkve i odnosi se na proizlaženje Duha Svetoga i od Sina, a ne samo od Boga Oca. Taj je izričaj bio jedan od povoda raskola između Zapadne i Istočne crkve. Leon III. je Nicejsko vjerovanje dao ugravirati u srebrnu ploču kako se ne bi mijenjalo u budućnosti prema nečijem nahođenju. Dodao je: „Ja, Lav, stavio sam ovo za ljubav i zaštitu prave vjere.“ Leon III. osnovao je Palatinsku školu, iz koje se kasnije razvilo pariško sveučilište. Nastavio je s uljepšavanjem Rima i rimskih crkava, a u Lateranu je uredio novi salon za svečane skupove i primanja. Gradio je crkve i osnivao dobrotvorne ustanove, pomirio nadbiskupe Yorka i Canterburyja. Leon III. preminuo je na današnji dan, 12. lipnja 816, u Rimu. Pokopan je u crkvi svetog Petra, u kapeli Colonna. Svetim ga je 1673. proglasio papa Klement X.

tekst – zupajastrebarsko.hr
fotografije – zupa jastrebarsko.hr i w2.vatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.