Sveci Sveti Leandar, biskup

Sveti Leandar, biskup

Sveti Leander je rođen u lučkom gradu Kartageni (jugoistočna Španjolska) koji je u ono vrijeme pripadao Bizantu, kao sin rimskog vojnog prefekta Severina. Zajedno sa svojim roditeljima, sestrom i dva brata 543. je pobjegao pred trupama bizantskog cara Justinijana
( 527.-565.) u zapadno gotsku Sevilju. Tamo je oko 562. stupio u benediktinski samostan, sprijateljio se sa kraljevim sinom Svetim Hermenegildom, a obzirom da nije bio sasvim nedužan glede pobune protiv cara Leowigilda, kralja Zapadnih Gota (568.-586.), ovaj je drskog sina, redovnika Leandera prognao iz zemlje. Leander je otišao u Carigrad, gdjeje upoznao budućeg papu Grgura I. Velikog (590.-604.). Godine 577. vratio se Leander u Sevilju i godinu dana nakon toga pomazan je za nadbiskupa. Oko 580. Leander je Hermenegilda naveoda se obrati na katoličku vjeru. Na sinodi u Toledu godine 589. uspjelo mu je potaknuti arijanskog kralja Zapadnih Gota, Rekadra (586.-601.), Hermenegildovog starijeg brata te Leowigildovog sina i nasljednika, da s njegovim plemstvom i arijevskim svećenstvom prijeđu u Katoličku Crkvu. Obratilo se i mnoštvo vjernika. Najvažniji Leandrov spis je “De laudibus et triumpho Ecclesiae (Veličanje i truumf Crkve). Leander je umro u Sevilji i počiva utamošnjoj katedrali pokraj svoga brata Svetog Izidora i sestre Svete Fiorentine.

Izvor: laudato.hr

Foto: wikipedia.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.