Sveci Sveti Leandar, biskup

Sveti Leandar, biskup

Sveti Leander je rođen u lučkom gradu Kartageni (jugoistočna Španjolska) koji je u ono vrijeme pripadao Bizantu, kao sin rimskog vojnog prefekta Severina. Zajedno sa svojim roditeljima, sestrom i dva brata 543. je pobjegao pred trupama bizantskog cara Justinijana
( 527.-565.) u zapadno gotsku Sevilju. Tamo je oko 562. stupio u benediktinski samostan, sprijateljio se sa kraljevim sinom Svetim Hermenegildom, a obzirom da nije bio sasvim nedužan glede pobune protiv cara Leowigilda, kralja Zapadnih Gota (568.-586.), ovaj je drskog sina, redovnika Leandera prognao iz zemlje. Leander je otišao u Carigrad, gdjeje upoznao budućeg papu Grgura I. Velikog (590.-604.). Godine 577. vratio se Leander u Sevilju i godinu dana nakon toga pomazan je za nadbiskupa. Oko 580. Leander je Hermenegilda naveoda se obrati na katoličku vjeru. Na sinodi u Toledu godine 589. uspjelo mu je potaknuti arijanskog kralja Zapadnih Gota, Rekadra (586.-601.), Hermenegildovog starijeg brata te Leowigildovog sina i nasljednika, da s njegovim plemstvom i arijevskim svećenstvom prijeđu u Katoličku Crkvu. Obratilo se i mnoštvo vjernika. Najvažniji Leandrov spis je “De laudibus et triumpho Ecclesiae (Veličanje i truumf Crkve). Leander je umro u Sevilji i počiva utamošnjoj katedrali pokraj svoga brata Svetog Izidora i sestre Svete Fiorentine.

Izvor: laudato.hr

Foto: wikipedia.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.