Sveci Sveti Kastul Rimski

Sveti Kastul Rimski

   Sveti Kastul (Castulus), rimski mučenik, rođen je u III. stoljeću. Bio je komornik ili časnik na dvoru rimskog cara Dioklecijana (284-305). Njegova supruga bila je sveta Irena, čije je djelovanje vezano i uz svetog Sebastijana. Kao kršćanin Kastul je bio žrtva žestokih progona i dao je svoj život za Krista Gospodina. Vlastodršci su otkrili da u svojem domu kraj carske palače krije progonjene kršćane i održava vjerske obrede. Pružio je utočište i svetima Marku i Marcelijanu. Zajedno sa svojim prijateljem, svetim Tiburcijem, obratio je na kršćanstvo mnoge osobe. Obraćenike je zatim vodio na krštenje papi Kaji (Caiusu). Izdao ga je otpadnik Torkvat i prijavio ga gradskom prefektu Fabijanu. Kastula su uhitili 286, podvrgnuli ga strašnim mukama, bacili ga živog u iskopanu jamu i zatrpali pijeskom.

   Vjernici su svetog mučenika pokopali u katakombama na cesti Via Labicana. Dvije godine kasnije, 288, mučeničkom smrću okončala je ovozemaljski život i Kastulova udovica, sveta Irena Rimska. Kasnije su Kastulove relikvije prenesene u Paviju (Lombardija), a u VIII. stoljeću monasi Albin i Rhenobot dopremili su ih u benediktinsku opatiju Moosburg na rijeci Isar (okrug Freising, Gornja Bavarska). U bavarski grad Landshut stigle su 1604. i danas počivaju u crkvi svetog Martina. Zazivaju ga kod otrovanja krvi, utapanja, vrbanca, groznice, krađe konja, oluja, grmljavine i požara, a zaštitnik je govedara, pastira, poljodjelaca te mnogih naselja, župa i crkava. Osobito ga štuju u Bavarskoj (Hallertau, Moosburg, Landshut, Sankt Kastl kod Reichertshofena), ali i u Češkoj.

 

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.