Sveci Sveti Kastul Rimski

Sveti Kastul Rimski

   Sveti Kastul (Castulus), rimski mučenik, rođen je u III. stoljeću. Bio je komornik ili časnik na dvoru rimskog cara Dioklecijana (284-305). Njegova supruga bila je sveta Irena, čije je djelovanje vezano i uz svetog Sebastijana. Kao kršćanin Kastul je bio žrtva žestokih progona i dao je svoj život za Krista Gospodina. Vlastodršci su otkrili da u svojem domu kraj carske palače krije progonjene kršćane i održava vjerske obrede. Pružio je utočište i svetima Marku i Marcelijanu. Zajedno sa svojim prijateljem, svetim Tiburcijem, obratio je na kršćanstvo mnoge osobe. Obraćenike je zatim vodio na krštenje papi Kaji (Caiusu). Izdao ga je otpadnik Torkvat i prijavio ga gradskom prefektu Fabijanu. Kastula su uhitili 286, podvrgnuli ga strašnim mukama, bacili ga živog u iskopanu jamu i zatrpali pijeskom.

   Vjernici su svetog mučenika pokopali u katakombama na cesti Via Labicana. Dvije godine kasnije, 288, mučeničkom smrću okončala je ovozemaljski život i Kastulova udovica, sveta Irena Rimska. Kasnije su Kastulove relikvije prenesene u Paviju (Lombardija), a u VIII. stoljeću monasi Albin i Rhenobot dopremili su ih u benediktinsku opatiju Moosburg na rijeci Isar (okrug Freising, Gornja Bavarska). U bavarski grad Landshut stigle su 1604. i danas počivaju u crkvi svetog Martina. Zazivaju ga kod otrovanja krvi, utapanja, vrbanca, groznice, krađe konja, oluja, grmljavine i požara, a zaštitnik je govedara, pastira, poljodjelaca te mnogih naselja, župa i crkava. Osobito ga štuju u Bavarskoj (Hallertau, Moosburg, Landshut, Sankt Kastl kod Reichertshofena), ali i u Češkoj.

 

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.