Sveci Sveti Josip iz Arimateje

Sveti Josip iz Arimateje

   Sveti Josip iz Arimateje, dobročinitelj i misionar, živio je i djelovao u I. stoljeću. Potjecao je iz Arimateje, najvjerojatnije iz Ramathaim-Zophima (Romah, Ramatha, Ramla), u blizini Jeruzalema, odakle je potjecao i Samuel, veliki izraelski sudac. Spominje se u sva četiri evanđelja. Bogati Židov, posjedovao je novi grob isklesan u stijeni, u blizini Golgote. Bio je ugledan i imućan čovjek, član Sanhedrina (Velikog vijeća). Isusov učenik, iz straha pred Židovima svoju vjeru živio je potajice, kao i njegov prijatelj, sveti Nikodem. No kad je Isus nepravedno osuđen i ubijen, Josip iz Arimateje hrabro je istupio na scenu. Sveti Luka to opisuje ovako: „Uto neki čovjek imenom Josip, vijećnik, rodom iz judejskoga grada Arimateje, dobar i pravedan čovjek-on ne bijaše odobrio odluke i djela drugih-koji je očekivao kraljevstvo Božje, dođe k Pilatu i zatraži tijelo Isusovo. Zatim ga skinu, zavi ga u platno i položi u grob, izduben u pećini, gdje još nitko nije bio položen“ (Lk 23, 50-53).

   Na temelju apokrifnih evanđelja o Josipu iz Arimateje proširile su se mnoge legende i fantastične priče. Zajedno s Nikodemom Josip je navodno utemeljio Crkvu u Lidi (Lydda, Lod). Bio je misionar u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Engleskoj. Osobito je popularan u Engleskoj, gdje ga povezuju s legendama o kralju Arturu i svetom gralu. Prema predaji baš je on donio sveti gral u Englesku i bio osnivač prve crkve na britanskom tlu, opatije u Glastonburyju (Somerset). Zaštitnik je pogrebnika, grobara, nosača ljesova, kopača kositra i limara te mnogih crkava i kapela diljem svijeta. Kao sudionika Isusova pogreba ovjekovječili su ga mnogi velikani likovne umjetnosti, književnici i filmski redatelji.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.