Sveci Sveti Josip iz Arimateje

Sveti Josip iz Arimateje

   Sveti Josip iz Arimateje, dobročinitelj i misionar, živio je i djelovao u I. stoljeću. Potjecao je iz Arimateje, najvjerojatnije iz Ramathaim-Zophima (Romah, Ramatha, Ramla), u blizini Jeruzalema, odakle je potjecao i Samuel, veliki izraelski sudac. Spominje se u sva četiri evanđelja. Bogati Židov, posjedovao je novi grob isklesan u stijeni, u blizini Golgote. Bio je ugledan i imućan čovjek, član Sanhedrina (Velikog vijeća). Isusov učenik, iz straha pred Židovima svoju vjeru živio je potajice, kao i njegov prijatelj, sveti Nikodem. No kad je Isus nepravedno osuđen i ubijen, Josip iz Arimateje hrabro je istupio na scenu. Sveti Luka to opisuje ovako: „Uto neki čovjek imenom Josip, vijećnik, rodom iz judejskoga grada Arimateje, dobar i pravedan čovjek-on ne bijaše odobrio odluke i djela drugih-koji je očekivao kraljevstvo Božje, dođe k Pilatu i zatraži tijelo Isusovo. Zatim ga skinu, zavi ga u platno i položi u grob, izduben u pećini, gdje još nitko nije bio položen“ (Lk 23, 50-53).

   Na temelju apokrifnih evanđelja o Josipu iz Arimateje proširile su se mnoge legende i fantastične priče. Zajedno s Nikodemom Josip je navodno utemeljio Crkvu u Lidi (Lydda, Lod). Bio je misionar u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Engleskoj. Osobito je popularan u Engleskoj, gdje ga povezuju s legendama o kralju Arturu i svetom gralu. Prema predaji baš je on donio sveti gral u Englesku i bio osnivač prve crkve na britanskom tlu, opatije u Glastonburyju (Somerset). Zaštitnik je pogrebnika, grobara, nosača ljesova, kopača kositra i limara te mnogih crkava i kapela diljem svijeta. Kao sudionika Isusova pogreba ovjekovječili su ga mnogi velikani likovne umjetnosti, književnici i filmski redatelji.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.