Sveci Sveti Frederik iz Utrechta

Sveti Frederik iz Utrechta

   Sveti Frederik (nizozemski Frederik van Utrecht, njemački Friedrich, engleski Frederick), nizozemski biskup i mučenik, rođen je oko 780. u Friziji (sjeverozapadna Nizozemska), kao unuk frizijskog kralja Redbada (Radbouda). Pobožan mladić, školovao se u katedralnoj školi u Utrechtu. Njegov učitelj bio je i biskup Ricfried, kojeg je naslijedio na biskupskoj stolici. Nakon školovanja zaređen je za svećenika i poslan kao misionar u sjeverne dijelove utrechtske biskupije, gdje su još živjela poganska plemena. Bio je nadaleko poznat po svojoj učenosti i svetosti. Poznato je da je djelovao na Walcherenu, negdašnjem otoku u pokrajini Zeeland, a zajedno sa svetim Odulfom u Stavorenu, na obali jezera IJsselmeer (Frizija). Bio je prijatelj s benediktincem Rabanom Maurom (Rabanus Maurus), poznatim teologom i nadbiskupom Mainza. Na saboru u Mainzu, 829, doživio je pohvale zbog svojeg znanja i djelovanja.

   Frederik je bio biskup Utrechta od 815/816. do 838. Posvetio se obnovi crkvenog života i svećenstva, a osobito se borio protiv incestuoznih ženidbi među pripadnicima plemstva. Proslavio se svojom molitvom posvećenom Presvetom Trojstvu i životopisom svetog Bonifacija. Ubila su ga dvojica plaćenika koje je vjerojatno poslala kraljica Judita Bavarska, druga žena franačkog kralja Ljudevita Pobožnog, jer ju je biskup javno ukorio zbog nemoralnog života. Prema drugim izvorima ubojice su poslali pogani iz Walcherena, zakleti protivnici misionara i kršćanstva. Frederik je proboden mačevima za vrijeme služenja mise, na današnji dan, 18. srpnja 838, u Utrechtu. Pokopan je u crkvi svetog Spasitelja u Utrechtu. Zaštitnik je gluhih osoba.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.