Sveci Sveti Evermod iz Ratzeburga

Sveti Evermod iz Ratzeburga

   Sveti Evermod (Evermode), belgijski i njemački misionar, redovnik premonstratenz, biskup, apostol Venda, rođen je oko 1100. u pokrajini Hainaut (danas Belgija). Slušao je 1120. u francuskom gradu Cambraiu propovijed svetog Norberta, osnivača reda premonstratenza. Ta ga je propovijed toliko potresla i očarala da se pridružio svetom Norbertu i postano njegov vjerni suradnik i pratitelj na apostolskim putovanjima. Sveti Norbert otišao je s Evermodom u Antwerpen, gdje su se borili protiv krivovjerja i taj je apostolski pohod urodio obilnim plodovima. Mjesec dana prije svoje smrti, 1134, Norbert je postavio Evermoda za poglavara samostana Gottesgnaden (danas dio grada Calbea/Saalea, Sachsen-Anhalt) u središnjoj Njemačkoj. Zatim je 1136. postavljen za poglavara samostana svete Marije u Magdeburgu (Sachsen-Anhalt), u kojem je sveti Norbert nekoć bio biskup i veliki reformator. Iz Magdeburga je Evermod upravljao osnivanjem zajednica premonstratenza u Havelbergu, Jerichowu, Quedlinburgu i Pöhldeu.

   U Magdeburgu je Evermod ostao do 1154, kada je imenovan biskupom Ratzeburga (Schleswig-Holstein), na sjeveru Njemačke. U Ratzeburgu je biskup Evermod podigao kaptol kanonika premonstratenza, a potvrdio ga je papa Hadrijan IV. Evermod je bio misionarska duša pa se svim žarom dao na obraćanje još nekrštenih Venda (njemački Wenden), zapadnih slavenskih naroda, plemena i skupina, koji su živjeli u blizini germanskih naselja na sjeveru Njemačke. Putovao je svojom biskupijom i propovijedao Vendima na njihovom materinjem jeziku. Zbog toga je i dobio častan naslov „apostola Venda“. Umro je u Ratzeburgu iscrpljen radom i naporima za Krista Gospodina, na današnji dan, 17. veljače 1178. Njegove relikvije časte se u prvostolnici u Ratzeburgu, koju je on i podigao. Svetim ga je 1728. službeno potvrdio papa Benedikt XIII. Naročito se časti u nadbiskupiji Hamburg i u redu premonstratenza (norbertinaca).

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.