Sveci Sveti Clement Mary Hofbauer

Sveti Clement Mary Hofbauer

Sveti Clement Mary Hofbauer, (rođen 26.12. 1751. u Moravskoj, u Češkoj, umro 15.3.1820. u Beču, kanoniziran 20.5.1909.), zaštitnik je grada Beča.

Hofbauer je bio mesarev sin te je i sam bio mesar do 1780. Obrazovao se na bečkom sveučilištu, a zaredio 1785. Povjeren mu je zadatak osnovati samostane na sjeveru Europe. Nastanio se u Varšavi 1788., te je tamo služio 20 godina, osnivajući samostane u Švicarskoj i južnoj Njemačkoj. Nakon što je Napoleon dao zatvoriti zajednicu u Varšavi 1808. i protjerao njezine članove, Hofbauer je ostatak života proveo u Beču. Tamo je osnovao samostan te nastavio tražiti pomilovanje za ostale samostane, što je odobreno ubrzo nakon njegove smrti. Zaštitnikom Beča proglasio ga je 1914. godine sv. papa Pio X.

Izvor: laudato.hr

Foto: www.redemptorists.co.uk

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.