Sveci Sveti Clement Mary Hofbauer

Sveti Clement Mary Hofbauer

Sveti Clement Mary Hofbauer, (rođen 26.12. 1751. u Moravskoj, u Češkoj, umro 15.3.1820. u Beču, kanoniziran 20.5.1909.), zaštitnik je grada Beča.

Hofbauer je bio mesarev sin te je i sam bio mesar do 1780. Obrazovao se na bečkom sveučilištu, a zaredio 1785. Povjeren mu je zadatak osnovati samostane na sjeveru Europe. Nastanio se u Varšavi 1788., te je tamo služio 20 godina, osnivajući samostane u Švicarskoj i južnoj Njemačkoj. Nakon što je Napoleon dao zatvoriti zajednicu u Varšavi 1808. i protjerao njezine članove, Hofbauer je ostatak života proveo u Beču. Tamo je osnovao samostan te nastavio tražiti pomilovanje za ostale samostane, što je odobreno ubrzo nakon njegove smrti. Zaštitnikom Beča proglasio ga je 1914. godine sv. papa Pio X.

Izvor: laudato.hr

Foto: www.redemptorists.co.uk

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.