Sveci Sveti Ćiril Jeruzalemski, biskup

Sveti Ćiril Jeruzalemski, biskup

Sv. Ćiril Jeruzalemski (313.-387.) je biskup i Crkveni naučitelj.
Ime je perzijskoga porijekla i znači mladi kralj.
Za biskupa ga je zaredio sv. Maksim, jeruzalemski biskup, godine 345. u istom svetom gradu u kojemu je rođen. Kao dubok poznavatelj Svetoga pisma, svojim je propovijedanjem branio vjerske dogme od napada krivovjernih teorija arijevaca, koji su ga u više navrata natjerali u progonstvo.
Nakon smrti sv. Maksima, postao je mjesni biskup te ga je odvažno branio od Julijana Otpdanika, cara koji je htio podići nove zidine nad uništenim gradom. Priča se kako su ga tom prigodom munje, potresi i gromovi odvratili od njegova nauma, a svetome biskupu Ćirilu omogućili povratak u Jeruzalem, iz progonstva u Tarzu.
Nakon djelatna sudjelovanja na saboru u Carigradu, gdje je svojim naukom opovrgnuo postavke Makedonija i Arija, Ćiril je preminuo u svome rodnome gradu, nakon trideset i pet godina biskupstva od kojih je sedamnaest proveo u progonstvu.

Izvor: laudato.hr

Foto: full-of-grace-and-truth.blogspot.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.