Sveci Sveta Mirjam od Isusa Raspetoga, karmelićanka

Sveta Mirjam od Isusa Raspetoga, karmelićanka

Mariam Baouardy je rođena 5. siječnja 1846. u Abellini u Galileji od roditelja predanih katolika grčkog obreda (grkokatolici).

S navršenih tri godine života ostala je bez roditelja. Zajedno s bratom Paulom povjerena na skrb jednom ujaku, koji je preselio u Aleksandriju u Egipat nekoliko godina ranije. Nikada nije dobila neko formalno obrazovanje, te je ostala nepismena. S trinaest je godina, htijući svoj život predati samo Bogu, odlučno je odbila brak koji je njezin ujak, u skladu s istočnjačkim običajima, ugovorio za nju. Nekoliko slijedećih godina je radila kao kućna pomoćnica u Aleksandriji, Jeruzalemu, Bejrutu i Marseillesu.

Na početku Korizme 1865. pristupila je Sestrama milosrdnicama, no kako se razboljela bila ih je prisiljena napustiti nakon nekoliko mjeseci. Poslije je primljena u Institut sestara svetoga Josipa, ali je nakon dvije godine postulature proglašena nesposobnom za samostanski život.

Konačno je 14. lipnja 1867. ušla u Karmel u Pauu. 21. kolovoza 1870., dok je još bila u novicijatu, otišla je u Indiju da bude osnovateljica Karmela u Mangaloru. 21. studenoga 1871. položila je svečane zavjete. Godinu dana kasnije je pozvana natrag u Pau, odakle je otišla kao član nove fundacije za prvi Karmel u Palestini. Umrla je 26. kolovoza 1878. u Betlehemu od raka koji je zadobila nakon jedne frakture uzrokovane padom. Beatificirao ju je papa Ivan Pavao II. 13. studenoga 1983., a svetom ju je progasio papa Franjo 2015.

Uredio: Nikola Knezi

Preuzeto: www.karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.