Sveci Sveta Mirjam od Isusa Raspetoga, karmelićanka

Sveta Mirjam od Isusa Raspetoga, karmelićanka

Mariam Baouardy je rođena 5. siječnja 1846. u Abellini u Galileji od roditelja predanih katolika grčkog obreda (grkokatolici).

S navršenih tri godine života ostala je bez roditelja. Zajedno s bratom Paulom povjerena na skrb jednom ujaku, koji je preselio u Aleksandriju u Egipat nekoliko godina ranije. Nikada nije dobila neko formalno obrazovanje, te je ostala nepismena. S trinaest je godina, htijući svoj život predati samo Bogu, odlučno je odbila brak koji je njezin ujak, u skladu s istočnjačkim običajima, ugovorio za nju. Nekoliko slijedećih godina je radila kao kućna pomoćnica u Aleksandriji, Jeruzalemu, Bejrutu i Marseillesu.

Na početku Korizme 1865. pristupila je Sestrama milosrdnicama, no kako se razboljela bila ih je prisiljena napustiti nakon nekoliko mjeseci. Poslije je primljena u Institut sestara svetoga Josipa, ali je nakon dvije godine postulature proglašena nesposobnom za samostanski život.

Konačno je 14. lipnja 1867. ušla u Karmel u Pauu. 21. kolovoza 1870., dok je još bila u novicijatu, otišla je u Indiju da bude osnovateljica Karmela u Mangaloru. 21. studenoga 1871. položila je svečane zavjete. Godinu dana kasnije je pozvana natrag u Pau, odakle je otišla kao član nove fundacije za prvi Karmel u Palestini. Umrla je 26. kolovoza 1878. u Betlehemu od raka koji je zadobila nakon jedne frakture uzrokovane padom. Beatificirao ju je papa Ivan Pavao II. 13. studenoga 1983., a svetom ju je progasio papa Franjo 2015.

Uredio: Nikola Knezi

Preuzeto: www.karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.