Sveci Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé

Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé

SVETAC DANA 10.6.
Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé

 
        Sveta Maria Rosa Molas i Vallvé, katalonska i španjolska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Sestara Naše Gospe od utjehe, rođena je 24. ožujka 1815. u Reusu (provincija Tarragona, Katalonija), kao Rosa Francesca Maria dels Dolors Molas i Vallvé, kći pobožnih roditelja, obrtnika Josepa Molasa i Marije Vallvé. Ostala je rano bez majke, vodila brigu o obiteljskom domaćinstvu i već je djetinjstvo provela u djelima pobožnosti i milosrdne ljubavi. Tu svoju misiju provodila je cijeli svoj život. Zaposlila se 1841. u bolnici i pridružila se sestrinskoj zajednici Kćeri milosrđa, posvećenoj njezi bolesnika, ali je zbog političkih prilika i unutarnjih nesuglasica morala napustiti zajednicu i rodni Reus te se 1849. uputila u Tortosu. Gradska uprava u Tortosi (provincija Tarragona) povjerila joj je upravu Kuće milosrđa, a zatim i gradske bolnice. U Tortosi je Maria Rosa 1851. osnovala školu i sklonište za siromašnu djecu.

           Svoju kongregaciju Sestara Naše Gospe od Utjehe (Germanes de Nostra Senyora de la Consolació ili Hermanas de Nuestra Señora de la Consolación) utemeljila je 14. ožujka 1857. Osnovala je tu družbu za pomoć ranjenoj braći i namijenila joj djelo milosrdnog Samaritanca. Njezina družba vodila je iznad svega brigu o bolesnicima i nevoljnicima, a svetu Mariju Rosu možemo nazvati istinskom nositeljicom i širiteljicom utjehe. Ona i njezine sestre donosile su utjehu žalosnima, bolesnima, progonjenima i napuštenima. Osnovala je nekoliko novih kuća i centara za socijalnu pomoć. Preminula je u Tortosi na današnji dan, 11. lipnja 1876. Papa Pavao VI. proglasio ju je blaženom 8. svibnja 1977, a papa Ivan Pavao II. svetom 11. prosinca 1988. Njezine Sestre od utjehe djeluju uspješno i danas, u 17 zemalja na 4 kontinenta (Europa, Azija, Afrika, Amerika).

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.