Sveci Sv.Župnik Arški

Sv.Župnik Arški

Tko je u stvari bio arški župnik? Ivan Maria Vianney rođen je 1786. godine u seljačkoj obitelji u Francuskoj. Živio je u doba Francuske revolucije, te je upravo u vrijeme progonâ odlučio nasljedovati Krista i postati svećenik. Imao je puno dobre volje, ali je njegovo obrazovanje bilo nedostatno, te nikako nije uspijevao naučiti latinski. Čak je bio udaljen iz sjemeništa, što je značilo da ne može postati svećenik. Međutim, jedan mu je dalekovidni župnik pomogao učiti, te je s 29 godina, konačno, zaređen za svećenika.

Poslan u Ars, maleno mjesto u blizini Liona, koje je imalo samo 300 stanovnika, prilično nesklonih vjerskoj praksi, nije se žurio učiniti od njih pobožne vjernike, nego se u crkvi ispred tabernakula bacio na koljena i molio. Dvije godine poslije narod je iz cijele Francuske dolazio u Ars, gdje je živio maleni župnik koji je na jednostavan način trošio svoj život za Evanđelje. Arški je župnik preminuo 4. kolovoza 1859. godine, u 74. godini života. Papa Pio XI. ga je kanonizirao 1925., a četiri godine poslije proglasio zaštitnikom župnikâ.

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.