Sveci Blaženi Roger le Fort

Blaženi Roger le Fort

   Blaženi Roger le Fort, poznat i kao Roger de Beaufort, Roger de Ternes ili Roger iz Bourgesa, francuski biskup, rođen je oko 1285. ili 1288. u dvorcu Ternesu kod Guéreta (Les Ternes, departman Creuse, središnja Francuska), u plemićkoj obitelji, kao sin Godefroia le Forta, gospodara Ternesa, i sestre kardinala de la Chapelle-Taillefera, nadbiskupa Toulousea. Kako je bio najmlađi sin i pokazivao više smisla za školu nego za oružje, roditelji su mu namijenili crkvenu karijeru. Roger je na putu prema svećeništvu uživao veliku potporu svog ujaka kardinala. Studirao je književnost i pravo na sveučilištu u Orléansu. Zaređen je za svećenika, a 1316. postao kanonikom u Rouenu (Normandija). Kao profesor civilnog i crkvenog prava djelovao je od 1317. u Orléansu. Postavljen je 1321, protiv svoje volje, za biskupa u Orléansu (departman Loire, sjever središnje Francuske), a 1328. premješten na biskupsku stolicu u Limogesu (departman Haute-Vienne, Limousin).

   Nadbiskupom drevne nadbiskupije u Bourgesu (departman Cher, središnja Francuska) imenovan je 1343. U tom gradu i nadbiskupiji naišao je na priličan otpor, a kao nadbiskup morao se boriti protiv mnogih poroka koji su se uvriježili i kod jednog dijela klera i u narodu. Grad Bourges pogođen je tada i strašnim požarom, koji je uništio sve osim katedrale i nadbiskupske palače. Nadbiskup Roger dao je 1345. iskopati posmrtne ostatke svetog Odila, opata iz Clunyja, a 1356. pomogao stanovnicima Bourgesa u obrani od Engleza, koji su opsjedali grad. Proživljavao je sa svojim vjernicima solidarno sve radosne i tužne događaje. Ustanovio je u svojoj nadbiskupiji proslavu Marijinog Bezgrešnog Začeća, sagradio bolnicu i prihvatilište za stare i nemoćne, otvorio samostan redovnika celestinaca, pisao pravne rasprave i propovijedi. Preminuo je 23. travnja 1367. u Bourgesu. Pokopan je tada u koru svoje katedrale. Glasoviti doobročinitelj, svu svoju imovinu oporučno je namijenio odgoju i školovanju siromašnih dječaka.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.