Sveci Blaženi Roger le Fort

Blaženi Roger le Fort

   Blaženi Roger le Fort, poznat i kao Roger de Beaufort, Roger de Ternes ili Roger iz Bourgesa, francuski biskup, rođen je oko 1285. ili 1288. u dvorcu Ternesu kod Guéreta (Les Ternes, departman Creuse, središnja Francuska), u plemićkoj obitelji, kao sin Godefroia le Forta, gospodara Ternesa, i sestre kardinala de la Chapelle-Taillefera, nadbiskupa Toulousea. Kako je bio najmlađi sin i pokazivao više smisla za školu nego za oružje, roditelji su mu namijenili crkvenu karijeru. Roger je na putu prema svećeništvu uživao veliku potporu svog ujaka kardinala. Studirao je književnost i pravo na sveučilištu u Orléansu. Zaređen je za svećenika, a 1316. postao kanonikom u Rouenu (Normandija). Kao profesor civilnog i crkvenog prava djelovao je od 1317. u Orléansu. Postavljen je 1321, protiv svoje volje, za biskupa u Orléansu (departman Loire, sjever središnje Francuske), a 1328. premješten na biskupsku stolicu u Limogesu (departman Haute-Vienne, Limousin).

   Nadbiskupom drevne nadbiskupije u Bourgesu (departman Cher, središnja Francuska) imenovan je 1343. U tom gradu i nadbiskupiji naišao je na priličan otpor, a kao nadbiskup morao se boriti protiv mnogih poroka koji su se uvriježili i kod jednog dijela klera i u narodu. Grad Bourges pogođen je tada i strašnim požarom, koji je uništio sve osim katedrale i nadbiskupske palače. Nadbiskup Roger dao je 1345. iskopati posmrtne ostatke svetog Odila, opata iz Clunyja, a 1356. pomogao stanovnicima Bourgesa u obrani od Engleza, koji su opsjedali grad. Proživljavao je sa svojim vjernicima solidarno sve radosne i tužne događaje. Ustanovio je u svojoj nadbiskupiji proslavu Marijinog Bezgrešnog Začeća, sagradio bolnicu i prihvatilište za stare i nemoćne, otvorio samostan redovnika celestinaca, pisao pravne rasprave i propovijedi. Preminuo je 23. travnja 1367. u Bourgesu. Pokopan je tada u koru svoje katedrale. Glasoviti doobročinitelj, svu svoju imovinu oporučno je namijenio odgoju i školovanju siromašnih dječaka.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.