Sveci Blaženi Francesco Faà di Bruno

Blaženi Francesco Faà di Bruno

   Blaženi Francesco Faà di Bruno, talijanski svećenik, matematičar, časnik i utemeljitelj Društva svete Zite, rođen je 29. ožujka 1825. u Alessandriji (Pijemont), kao najmlađe od dvanaestero djece pobožne aristokratske obitelji, sin markiza Luigija di Bruna i Caroline Sappa dei Milanesi. S devet godina ostao je bez majke. Upisao se 1840. na vojnu akademiju u Torinu, služio u savojskoj kraljevskoj vojsci i postao 1849. inženjerijski satnik. Studirao je matematiku, geografiju, geodeziju i kartografiju. Kralj Vittorio Emanuele II. pozvao ga je zatim za odgojitelja svojih sinova. Francesco je ubrzo napustio taj položaj, uputio se u Pariz i 1853. doktorirao na Sorbonni matematiku i astronomiju. Radio je od 1855. u francuskom nacionalnom opservatoriju. Potom se vratio u Italiju i od 1857. djelovao kao profesor matematike i astronomije na sveučilištu i vojnoj akademiji u Torinu. Napisao je niz matematičkih knjiga i znanstvenih radova, a djelovao je i kao skladatelj i izumitelj. U svim prigodama ostao je čovjek duboke vjere i bavio se dobrotvornim radom. Bio je bliski prijatelj svetog Ivana Bosca.

   Započeo je 1866. u Torinu (četvrt San Donato) gradnju crkve Naše Gospe od Utočišta i svete Zite, dovršenu 1869, posvećenu uspomeni na vojnike koji su položili svoje živote u borbi za ujedinjenje Italije. U želji da se još više i bolje posveti nevoljnicima, odlučio je postati svećenik. Uz potporu pape Pija IX. zaređen je 22. listopada 1876, u 51. godini života, a kao svećenik posvetio se dobrotvornom radu sve do svoje smrti. Utemeljio je 1859. Društvo svete Zite za služavke i kućne pomoćnice, a 1881. kongregaciju Najmanjih sestara Naše Gospe od Utočišta (Suore Minime di Nostra Signora del Suffragio). Sudjelovao je u osnivanju domova za starce, siromahe i samohrane majke, a osnovao je i sklonište za prostitutke. Preminuo je u Torinu na današnji dan, 27. ožujka 1888. Blaženim ga je proglasio 25. rujna 1988. papa Ivan Pavao II. Nazvao je tada blaženog Francesca „divom vjere i milosrđa“. Njegove relikvije nalaze se u crkvi Naše Gospe od Utočišta u Torinu. Zaštitnik je talijanskih inženjeraca, a njegove redovnice djeluju i danas u Europi (Italija i Rumunjska), Južnoj Americi (Argentina i Kolumbija) i Africi (Kongo). Prema podacima iz 2005. red je brojio 179 sestara u 25 kuća.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.