Sveci Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze

   Blaženi Bonaventura iz Potenze (Bonaventura da Potenza), talijanski svećenik, franjevac konventualac, rođen je kao Carlo Antonio Gerardo Lavanga 4. siječnja 1651. u Potenzi, glavnom gradu talijanske regije Basilicate. Dijete siromašne i pobožne obitelji, prvih petnaest godina života proveo je u dječjim igrama i u vjerskom žaru koji ga je obuzimao već u ranoj mladosti. U redove franjevaca konventualaca pristupio je 1666. u gradu Nocera Inferiore (provincija Salerno, Campania), a za svećenika je zaređen 1675. u katedrali grada Amalfija (provincija Salerno). Bio je glasoviti misionar na području Campanije (južna Italija) i boravio u mnogim campanijskim samostanima (Aversa, Maddaloni, Amalfi, Ischia, Sorrento, Napulj). Odbijao je visoke službe i položaje, a 1703. prihvatio mjesto učitelja franjevačkih novaka u Noceri. Premješten je 1709. u Ravello (provincija Salerno), gdje je preuzeo duhovno vodstvo u tamošnjem samostanu. Kad bi dočuo da je u nekom mjestu izbila pošast kuge, odmah bi pohitio tamo i revno dvorio bolesnike.

   Temperamentni, vatreni južnjak, bio je odani štovatelj Blažene Djevice Marije, naročito njezinog Bezgrešnog začeća. Bio je pravi sin svetog Franje jer je nasljedovao njegovo siromaštvo i ljubav, čistoću i duh svladavanja. Njegova naročita vrlina bila je poniznost i poslušnost pa su ga i nazvali “svecem poslušnosti”. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srca, levitacija i ekstaza. Mistik, preminuo je u Ravellu od posljedica gangrene, na današnji dan, 26. listopada 1711, pjevajući psalme. Prije nego su ga pokopali u crkvi svetog Franje, pronijeli su njegovo tijelo u procesiji gradskim ulicama. Pobožni narod slavio ga je kao pravoga sveca. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Njegove relikvije nalaze se u Ravellu. U nadbiskupiji Amalfi-Cava de’ Tirreni svečano je 2011. proslavljena 300. obljetnica Bonaventurine smrti.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.