Sveci Blaženi Benedikt XI

Blaženi Benedikt XI

7.7. sv. Benedikt XI

   Blaženi Benedikt (latinski Benedictus, talijanski Benedetto) XI, 194. rimski papa, redovnik dominikanac, vladao je Crkvom od 1303. do 1304. Rodio se 1240. u Trevisu (Veneto), a po nekima u obližnjem Valdobbiadeneu, kao Niccolò Boccasini, sin skromnih roditelja, bilježnika Boccasija i Berarde. Majka mu je bila pralja u dominikanskom samostanu pa je već u djetinjstvu došao u dodir s dominikancima. U dominikanski red stupio je 1257. u Trevisu. Poglavari su darovitog, pobožnog i blagog mladića 1262. poslali na studij logike u Milano, gdje je boravio do 1267. Bio je prior dominikanskog samostana u Trevisu, a potom je djelovao kao profesor teologije u Veneciji i Trevisu. Izabran je 1286. za provincijala lombardske dominikanske provincije. Bio je istinski mirotvorac pa je kao provincijal pomirio svoju subraću s građanima Parme. Na kapitulu u Strasbourgu 1296. izabran je za generalnog poglavara dominikanskog reda. Nastavio je svoju mirotvornu misiju pa je 1297. kao papin legat uspio pomiriti francuskog kralja Filipa IV. Lijepog s engleskim kraljem Edwardom I. Papa Bonifacije VIII. nagradio ga je zbog toga 1298. kardinalskim šeširom, a 1300. i naslovom biskupa Ostije. Bio je papin legat u Francuskoj i Mađarskoj. Kao general dominikanskog reda i kardinal bio je na strani pape Bonifacija VIII. u njegovom sukobima s talijanskim plemstvom, francuskim kraljem i kraljevim moćnim savjetnikom, Guillaumeom de Nogaretom. Cijenili su ga i velikaši i običan puk.

   Nakon Bonifacijeve smrti, kardinal Boccasini jednoglasno je izabran 22. listopada 1303. za njegovog nasljednika. Osudio je Bonifacijeve neprijatelje, ali je nastojao pomiriti zaraćene strane u Firenci i izgladiti sukob s francuskim kraljem Filipom IV. Lijepim i obitelji Colonna. Bio je plodan pisac i ostavio za sobom komentare evanđelja svetog Mateja, psalama, knjige o Jobu i Otkrivenja. Zbog nemira u Rimu premjestio je svoje sjedište u Perugiu. Preminuo je tamo na današnji dan, 7. srpnja 1304. Pretpostavlja se da su ga otrovali politički suparnici iz kruga Guillaumea de Nogareta. Kao papa vladao je samo 8 mjeseci i 16 dana, ali ga je narod odmah nakon njegove smrti počeo štovati kao sveca i čudotvorca. Jedini je papa iz onog razdoblja, o kojem Dante Alighieri nije napisao nijedan negativan sud. Papa Klement XII. proglasio ga je blaženim 24. travnja 1736, a to je 1773. potvrdio i papa Benedikt XIV. Zaštitnik je grada Trevisa.

tekst – zupajastrebarsko.hr
fotografije – w2.vatican.va i zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.