Sveci Blažene mučenice iz Arrasa

Blažene mučenice iz Arrasa

   Četiri milosrdne sestre svetog Vinka Paulskog, francuske redovnice i mučenice, žrtve krvave Francuske revolucije, dale su život za Krista Gospodina na današnji dan, 26. lipnja 1794, u francuskom gradu Cambraiu. Članice redovničke zajednice u Arrasu, istinske milosrdne sestre i dobrotvorke, pomagale su siromasima, bolesnicima i svim nevoljnim ljudima na različite moguće načine. Bile su to Marie-Madeleine Fontaine (22. IV. 1723, Étrépagny, departman Eure, Normandija), poglavarica, Marie-Françoise Lanel (24. VIII. 1745, Eu, departman Seine-Maritime, Normandija), Thérèse-Madeleine Fantou (29. VII. 1747, Miniac-Morvan, departman Ille-et-Vilaine, Bretanja) i Jeanne Gérard (23. X. 1752, Cumières, departman Marne, Champagne). Te hrabre redovnice odbile su položiti prisegu na revolucionarni ustav jer se kosio s njihovom kršćanskom savješću, a bile su u tom pogledu solidarne s mjesnim biskupom i klerom. Vjerovale su u Crkvu kojoj na čelu stoje zakoniti pastiri, papa i biskupi. Kad je 1789. buknula revolucija, milosrdne sestre su unatoč poteškoćama i problemima nastavile svojim blagotvornim karitativnim radom. Kako je to stvarno bio potreban i koristan posao, narod ih je izuzetno cijenio. U sestrama je doživljavao duše koje bez izvikivanja parola, razbijanja i nasilja služe stvarnim potrebama čovjeka. No, 14. veljače 1794, zloglasni narodni komesar Joseph Le Bon, bivši svećenik, dao je sestre zatvoriti s ostalih 600 osoba kao sumnjive i za revoluciju opasne osobe. Časna majka Fontaine prije toga je u posljednji trenutak poslala u Belgiju najmlađe sestre, a u Arrasu su ostale samo četiri buduće mučenice i blaženice. Među zatvorenicima bilo je i svećenika te redovnica drugih redovničkih družbi. Mjesecima su ti nedužni zatvorenici bili povlačeni iz jednog zatvora u drugi.

   Dobre četiri sestre milosrdnice nastojale su tim nevoljnicima ublažiti tešku situaciju, koju su i same vedrom dušom podnosile. Nakon mnogih zlostavljanja i patnji sestre su 26. lipnja napokon predvedene pred takozvani revolucionarni sud u Cambraiu. Časna majka Marie-Madeleine Fontaine u ime svoje i svojih redovnica odlučno je odbila položiti traženu prisegu, pa su sestre osuđene na smrt pod giljotinom, spravom za odrubljivanje glave. Krvnici su sestrama uz podsmjehivanje i izrugivanje objesili na glavu njihove krunice, govoreći da su to beskorisni praznovjerni predmeti. Zatim su odvedene na stratište. Tamo se okupilo golemo mnoštvo svijeta promatrajući taj prizor u šutnji, zbunjenosti i zgražanju. Nakon pogubljenja tijela sestara bačena su u zajedničku jamu. Spomen na te junakinje kršćanske ljubavi, koje su hrabro i neustrašivo posvjedočile svoju vjeru, nije se ugasio. Kad su se prilike sredile, kad je utihnula revolucija, počeo je postupak za njihovu beatifikaciju. Papa Benedikt XV. proglasio je 13. lipnja 1920. četiri mučenice iz Arrasa blaženima.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.