Sveci Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

Blažena Marija Terezija od svetog Josipa Tauscher

   Blažena Marija Terezija od svetog Josipa (Maria-Teresa vom heiligen Josef), njemačka redovnica, utemeljiteljica Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, rođena je 19. lipnja 1855. u Sandowu (danas Sądów, općina Cybinka, zapadna Poljska), kao Anna Maria Tauscher van den Bosch, najstarija od osmero djece evangeličkog pastora Hermanna Traugotta Tauschera i Pauline van den Bosch (rodom iz Haarlema u Nizozemskoj). Već kao djevojčica postala je mali Božji apostol i naviještala vjeru svojim vršnjacima. Zajedno sa svojom majkom okupljala je u njihovom domu djecu (vodile su biblijsku grupu) i pomagala majci u služenju siromasima i prikupljanju pomoći za misionare. Nakon majčine smrti Anna Maria je s 19 godina preuzela brigu za obitelj i nastavila s dobrotvornim radom. Tražila je svoj životni put i u želji da dragom Bogu dokaže svoju ljubav zaposlila se 1885. u Kölnu kao voditeljica psihijatrijske bolnice. Tamo je upoznala katoličku vjeru i 30. listopada 1888. stupila u Katoličku Crkvu. Tada je odbačena od obitelji i prijatelja te je ostala bez posla i krova nad glavom. Kao beskućnicu primile su je redovnice u jednom samostanu, gdje je radila kao čistačica i provodila dane u radu, pokori i molitvi. Anna Maria oduševila se životom u Karmelu i tada je odabrala svetu Tereziju Avilsku za svoj uzor i svoju duhovnu majku. U njoj je sve više sazrijevala misao da osnuje novu redovničku zajednicu, u kojoj bi povezala duhovnost svete Terezije Avilske s djelima milosrđa prema siromasima. U Berlinu je 1891. otvorila prihvatilište svetog Josipa za djecu i tako postavila temelj Karmelu Božanskog Srca Isusova. Uskoro su joj se pridružile mnoge djevojke i tako je 2. srpnja 1891. nastala nova družba, pripojena Redu bosonogih karmelićana kao samostalni ogranak. Anna Maria je uzela redovničko ime Marija Terezija od svetog Josipa, a svoj Karmel posvetila je Božanskom Srcu Isusovom. Njezine sestre posvetile su se odgoju siromašne i ostavljene djece te brizi za stare i nemoćne ljude. Odlaskom u kućne misije dolazile su do duhovno i materijalno zapuštenih obitelji, nastojale im pomoći i potaknuti ih na vjerski i sakramentalni život. Karmel Božanskog Srca Isusova proširio se ubrzo diljem Europe, a od 1912. djeluje i u Americi. Majka Marija Terezija susrela se u Americi s djecom i obiteljima hrvatskih iseljenika koji su je potakli na dolazak njezinih sestara u Hrvatsku.

   U dogovoru sa zagrebačkim nadbiskupom Antunom Bauerom karmelićanke Božanskog Srca Isusova sigle su 1917. iz Beča u Hrvatsku, najprije na zagrebački Ksaver, a 1919. u Hrvatski Leskovac, nedaleko od Zagreba. Majka Marija Terezija Tauscher i sama je 1920. posjetila je Hrvatski Leskovac. Mnogim putovanjima te osnivanjem brojnih samostana i domova iskazala je svoju veliku revnost i ljubav za Boga te apostolski žar u nasljedovanju Isusa Krista. Preminula je na današnji dan, 20. rujna 1938, u nizozemskom gradu Sittardu (provincija Limburg, južna Nizozemska), gdje se nalazi njezin grob i generalna kuća Karmela Božanskog Srca Isusova. U vrijeme njezine smrti djelovalo je više od 1000 njezinih sestara u 58 samostana. Blaženom ju je proglasio papa Benedikt XVI, a svečano proglašenje uslijedilo je 13. svibnja 2006. u katedrali u Roermondu (jugoistočna Nizozemska). Karmelićanke Božanskog Srca Isusova djeluju danas uspješno diljem svijeta (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika), s više od 5 tisuća sestara. U hrvatskim krajevima djeluje desetak njihovih zajednica s više od 100 sestara, a vode dječje domove i dječje vrtiće, domove za starije i nemoćne, kućne misije, katehizaciju, duhovne vježbe te obnove za obitelji i mlade. Družba je osnovala i Zajednicu karmelskih laika (ZKL) te Zajednicu mladih BSI, vjernika koji žive i djeluju u duhu Karmela BSI.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.