Sveci Blažena Marija iz Oigniesa

Blažena Marija iz Oigniesa

   Blažena Marija iz Oigniesa (Marie d’Oignies), valonska i belgijska mističarka i begina, rođena je 1177. u Nivellesu (provincija Brabant, Belgija), u uglednoj i bogatoj obitelji. Marijin životopis napisao je 1215. kardinal Jacques de Vitry, njezin ispovjednik. Već je od djetinjstva iskazivala svoju pobožnost i jednostavnost. Nije nimalo voljela raskošne haljine i skupocjeni nakit, mnogo je molila i redovito postila. Sa 14 godina udali su je roditelji za plemenitog mladića, Jeana de Nivellea, koji je prihvatio njezine ideale. Pomagali su siromahe i bolesnike i odselili u Willambroux, na rub Nivellesa, među nevoljnike i gubavce. Nakon smrti supruga nastanila se 1207. uz augustinsko Marijino svetište u Oigniesu, valonskom selu u općini Aiseau-Presles (provincija Hainaut, biskupija Namur), gdje je živjela s nekoliko pobožnih žena kao begina (béguine). Begine su bile pripadnice vjerskog udruženja za djevojke i udovice koje su u Belgiji i Nizozemskoj živjele samostanskim životom, ali nisu polagale zavjete. Marija je doživjela mistični susret s Isusom, često razmatrala Isusovu muku i provodila strogu pokoru. Odijevala se isključivo u bijelo, bičevala se, jela jednom na dan (crni kruh i povrće) i mjesecima živjela samo o kruhu i vodi.

   Naročito je častila Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama, a pred euharistijom u molitvi provodila mnoge sate. Često je samo promatrala kalež kako bi se mogla pričestiti barem u duhu. U svojim vizijama vodila je razgovore sa svojim omiljenim svecem, Ivanom Krstiteljem i sa svojim anđelom čuvarom, doživljavala ekstaze, a imala je i dar proročanstva. U svojoj bolesti, duhovnim nevoljama i kušnjama, Marija je nalazila utjehu za dušu i tjelesnu snagu u svetoj pričesti. Pričest joj je posljednjih mjeseci života bila jedina hrana. Pred samu smrt ukazala joj se Majka Božja i najavila joj skori odlazak sa zemlje. Preminula je na današnji dan, 23. lipnja 1213, u Oigniesu. Pripisuju joj se mnoga čuda. Njezine relikvije časte se u tamošnjem Marijinom svetištu i u crkvi svetog Nikole u njezinom rodnom Nivellesu. Zazivaju je bolesnici kod groznice i žene u rodilištu.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.