Sveci Blažena Marija iz Oigniesa

Blažena Marija iz Oigniesa

   Blažena Marija iz Oigniesa (Marie d’Oignies), valonska i belgijska mističarka i begina, rođena je 1177. u Nivellesu (provincija Brabant, Belgija), u uglednoj i bogatoj obitelji. Marijin životopis napisao je 1215. kardinal Jacques de Vitry, njezin ispovjednik. Već je od djetinjstva iskazivala svoju pobožnost i jednostavnost. Nije nimalo voljela raskošne haljine i skupocjeni nakit, mnogo je molila i redovito postila. Sa 14 godina udali su je roditelji za plemenitog mladića, Jeana de Nivellea, koji je prihvatio njezine ideale. Pomagali su siromahe i bolesnike i odselili u Willambroux, na rub Nivellesa, među nevoljnike i gubavce. Nakon smrti supruga nastanila se 1207. uz augustinsko Marijino svetište u Oigniesu, valonskom selu u općini Aiseau-Presles (provincija Hainaut, biskupija Namur), gdje je živjela s nekoliko pobožnih žena kao begina (béguine). Begine su bile pripadnice vjerskog udruženja za djevojke i udovice koje su u Belgiji i Nizozemskoj živjele samostanskim životom, ali nisu polagale zavjete. Marija je doživjela mistični susret s Isusom, često razmatrala Isusovu muku i provodila strogu pokoru. Odijevala se isključivo u bijelo, bičevala se, jela jednom na dan (crni kruh i povrće) i mjesecima živjela samo o kruhu i vodi.

   Naročito je častila Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama, a pred euharistijom u molitvi provodila mnoge sate. Često je samo promatrala kalež kako bi se mogla pričestiti barem u duhu. U svojim vizijama vodila je razgovore sa svojim omiljenim svecem, Ivanom Krstiteljem i sa svojim anđelom čuvarom, doživljavala ekstaze, a imala je i dar proročanstva. U svojoj bolesti, duhovnim nevoljama i kušnjama, Marija je nalazila utjehu za dušu i tjelesnu snagu u svetoj pričesti. Pričest joj je posljednjih mjeseci života bila jedina hrana. Pred samu smrt ukazala joj se Majka Božja i najavila joj skori odlazak sa zemlje. Preminula je na današnji dan, 23. lipnja 1213, u Oigniesu. Pripisuju joj se mnoga čuda. Njezine relikvije časte se u tamošnjem Marijinom svetištu i u crkvi svetog Nikole u njezinom rodnom Nivellesu. Zazivaju je bolesnici kod groznice i žene u rodilištu.

tekst i fotografija – zupajastrebarsko.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.