Sveci Bl. Marija Krucifiksa, OCarm

Bl. Marija Krucifiksa, OCarm

Rosa Marija Curcio rođena je 30. siječnja 1877. u Ispici na Siciliji, u Italiji. U maldosti je čitala autobiografiju svete Terezije od Isusa. S 13 godina pristuplia je Karmelskomu trećem redu, što je produbilo njezinu pobožnost i ljubav prema Karmelskoj Gospi. Sa velikom ljubavlju brine za siromašne djevojčice i siročad u Modici kod Raguse. Putuje u Rim 17. svibnja 1925. na kanonizaciju svete Terezije iz Lisieuxa. Dan poslije kanonizacije posjećuje gradić Santa Marinella na obali mora sjeverozapadno od Rima, u biskupiji Porto San Rufina, i tu utemeljuje Karmelićanke misionarke sv. Terezije od Djeteta Isusa (SCMSTBG). Družba je službeno priznata 1930. i pripojena Karmelskom redu (OCarm). Njezin je cilj bio „dovesti duše Bogu“ hraneći siromašne, odgajajući djecu i podupirući obitelji. Do kraja njezina života družba se proširila po Italiji, Brazilu i Malti, a danas sestre kroz evangelizaciju, školstvo, poučavanje šivanja i vezanja, gospodarstva i obrađivanje zemlje ostvaruju svoj misijski poziv i u Kanadi, Tanzaniji, Filipinima i Rumunjskoj. Umrla je 4. srpnja 1957. u Santa Marinelli, gdje se u samostanskoj kapeli nalazi njezino neraspadnuto tijelo. Papa Benedikt XVI. Proglasio ju je blaženom 13. studenoga 2005.

Izvor: DRAGULJI KARMELA, kratki životopisi karmelskih svetaca i blaženika, Jure Zečević – Terezija Kalinić, Karmelska izdanja, Zagreb, 2015

Foto: www.juventudesanta.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.