Sveci Bl. Marija Krucifiksa, OCarm

Bl. Marija Krucifiksa, OCarm

Rosa Marija Curcio rođena je 30. siječnja 1877. u Ispici na Siciliji, u Italiji. U maldosti je čitala autobiografiju svete Terezije od Isusa. S 13 godina pristuplia je Karmelskomu trećem redu, što je produbilo njezinu pobožnost i ljubav prema Karmelskoj Gospi. Sa velikom ljubavlju brine za siromašne djevojčice i siročad u Modici kod Raguse. Putuje u Rim 17. svibnja 1925. na kanonizaciju svete Terezije iz Lisieuxa. Dan poslije kanonizacije posjećuje gradić Santa Marinella na obali mora sjeverozapadno od Rima, u biskupiji Porto San Rufina, i tu utemeljuje Karmelićanke misionarke sv. Terezije od Djeteta Isusa (SCMSTBG). Družba je službeno priznata 1930. i pripojena Karmelskom redu (OCarm). Njezin je cilj bio „dovesti duše Bogu“ hraneći siromašne, odgajajući djecu i podupirući obitelji. Do kraja njezina života družba se proširila po Italiji, Brazilu i Malti, a danas sestre kroz evangelizaciju, školstvo, poučavanje šivanja i vezanja, gospodarstva i obrađivanje zemlje ostvaruju svoj misijski poziv i u Kanadi, Tanzaniji, Filipinima i Rumunjskoj. Umrla je 4. srpnja 1957. u Santa Marinelli, gdje se u samostanskoj kapeli nalazi njezino neraspadnuto tijelo. Papa Benedikt XVI. Proglasio ju je blaženom 13. studenoga 2005.

Izvor: DRAGULJI KARMELA, kratki životopisi karmelskih svetaca i blaženika, Jure Zečević – Terezija Kalinić, Karmelska izdanja, Zagreb, 2015

Foto: www.juventudesanta.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.