Sveci Sveti Jeronim Emiliani

Sveti Jeronim Emiliani

   Današnji slavljenik je sveti Jeronim (Girolamo) Emiliani, osnivač Družbe slugu siromaha, zaštitnik siročadi i napuštene mladeži. Rodio se kao sin imućnih roditelja 1486. u Veneciji, a s 15 godina pobjegao je od kuće. Nakon razuzdane mladosti, sudjelovao je u ratu između Venecije i Lige Cambraia te 1511. pao u austrijsko zarobljeništvo. Ponižen i iskušan patnjama, u tamnici je doživio duboku duhovnu preobrazbu i zavjetovao se Mariji da će, ako se domogne slobode, sasvim promijeniti svoj dosadašnji život. I doista, kad se to Marijinim zagovorom na čudesan način i dogodilo, posvetio se potpuno brizi za siromahe, bolesnike i nevoljnike. Kad je u sjevernoj Italiji bjesnila glad i zarazne bolesti, prodao je svoje imanje, a pomažući bolesnicima i sam je obolio.

   Okupljao je u svojoj kući u Veneciji djecu bez roditelja i brinuo se o njima. Svoju djelatnost širio je po mnogim gradovima Veneta i Lomardije (Verona, Brescia, Como, Bergamo), a njegov primjer potaknuo je mnoge ljude koji su mu pomogali svojim darovima. Osnivao je sirotišta, skloništa i bolnice. Godine 1532. osnovao je Družbu slugu siromaha (Chierici Regolari di Somasca), koja je dobila ime po lombardijskom selu Somasca (općina Vercurago, provincija Lecco), gdje je osnovana. Tamo je i preminuo, zaražen kugom, na današnji dan, 8. veljače 1537. Blaženim ga je proglasio 1747. papa Benedikt XIV, a svetim 1767. papa Klement XIII. Zaštitnikom siročadi i napuštene djece imenovao ga je 1928. papa Pio XI. Somaski (somaschi), redovnici svetog Girolama Emilianija, uspješno djeluju i danas u mnogim zemljama Europe, Azije, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike.

tekst – zupajastrebarsko.hr

fotografija – pinterest.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.