Vjera Svetac mjeseca SVETAC DANA: Pavao VI. u Ujedinjenim narodima, apel protiv rata
Svetac mjeseca

SVETAC DANA: Pavao VI. u Ujedinjenim narodima, apel protiv rata

Mons. Giovanni Battista Montini, papa Pavao VI. (OSSERVATORE ROMANO)

Prvi papa koji je ušao u palaču Ujedinjenih naroda

Pavao VI. bio je prvi papa koji je putovao do krajnjih dijelova Zemlje. U 15 godina pontifikata, 9 je puta putovao u inozemstvo. Dana 4. listopada 1965. godine posjetio je Organizaciju ujedinjenih naroda gdje je uputio snažan apel protiv rata. O tome je za našu radijsku postaju govorio Staffan De Mistura, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

Posjet pape Pavla VI. Ujedinjenim narodima povijesni je jer on je bio prvi papa koji je ušao u Staklenu palaču. „Nikada više rat, neka nikada više ne bude rata!“ – rekao je Papa na francuskom u Općoj skupštini i dodao – „Mir, mir mora voditi sudbine naroda i cijelog čovječanstva“. Njegova je poruka bila proročka i vrijedi još i danas – rekao je Staffan de Mistura.

Pred kraj zasjedanja Drugog vatikanskog sabora papa Pavao VI. kratko je posjetio Sjedinjene Američke Države prilikom dvadesete obljetnice osnivanja Organizacije ujedinjenih naroda. Je li svrha bila diplomatske naravi? Po mišljenju povjesničara Papa je htio podržati napore Ujedinjenih naroda dok se u to vrijeme raspravljalo o tome kako tu međunarodnu ustanovu pretvoriti u sredstvo mira. Bilo je to 1965. godine, a već je 1962. godine svijet bio na rubu svjetskog rata – objasnio je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

U to vrijeme rat nije vladao samo u Vijetnamu, nego i u Kongu. A hladni je rat držao svijet podijeljen u dva bloka. Tada smo imali čovjeka koji je u isto vrijeme govorio tim dvama blokovima. Montinijev je govor poslužio također da se istakne potreba multilateralnih procesa, povjerenih sredstvima dijaloga i međusobnog sučeljavanja, kako bi se riješili mnogi problemi.  Pavao VI. je, 4. listopada 1965., na odlasku iz Rima, rekao: „Svijet treba istinski, čvrst i trajan mir nakon patnji koje su nanijeli ratovi učinivši velike štete našem stoljeću, te nakon golemih gubitaka koji su također naštetili čovječanstvu“ – podsjetio je na kraju Staffan De Mistura, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju.

Izvor: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.