Kultura Sveta Terezija Avilska – Dar Crkvi
Kultura

Sveta Terezija Avilska – Dar Crkvi

U nedjelju, 11. listopada, u 10 sati slavila se u zagrebačkoj katedrali sveta misa zahvalnica za Božji dar Crkvi svete Terezije Avilske, obnoviteljice Karmelskog reda i prve žene Crkvene naučiteljice. Svetu misu predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Svečanosti su nazočili članovi svih grana karmelske obitelji – muške i ženske redovničke, te Svjetovnog reda. Ova sveta misa bila je zahvala Bogu ne samo za dar Terezijinog rođenja, nego i za cijelu godinu koja je iza nas.

Mons. Ivan Šaško istaknuo je u uvodnoj riječi kako se u današnjem slavlju euharistije sabiru svi mjeseci obilježavanja 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske.

U propovijedi, mons. Šaško je rekao kako Bog uvijek nalazi riječ za naš trenutak, jer je Božjoj Riječi sve poznato. Ova je obljetnica također mogućnost utvrđivanja kršćana u Božjoj mudrosti pred idolima sadašnjeg svijeta. „Božja Mudrost je uvijek mudrija od mudrosti svijeta.“ Osvrćući se na današnje evanđelje, o. biskup je dodao da lažno bogatstvo iskrivljuje istinu o čovjeku i tako mu izobličuje srce, a Bogu je stalo do naše radosti. „Zemaljska dobra su razočaranje, a radost su nebeska.“ Čovjeku čija je želja nagomilavanje bogatstva, ta jedna želja ne dopušta dolazak do drugih, do onih najdubljih želja, a to su iskrene čežnje srca za Bogom. Potreban je odmak od privida, a upravo nas na to poziva Gospodin u evanđelju. Gospodin poziva na slobodu i nenavezanost, praštanje i ljubav. Nasuprot tome, naša nas samodostatnost sprečava da se otvorimo za kraljevstvo Božje, čiju radost želimo iskusiti vlastitim silama. Biskup je istaknuo kako je potrebno odmaknuti se od vlastite umišljenosti i prividne duhovnosti bez Duha Svetoga. I zato je pitanje s početka evanđelja, „što mi je činiti da baštinim život vječni?“, pitanje za sve nas. A Terezija nam nudi odgovor na to pitanje. Ona ima zatvorene oči za idole ovoga svijeta, ali otvorene za Krista, za susret s Kristom i prijateljstvo koje osposobljava za kraljevstvo Božje i odnos sa drugim i različitim od sebe. Terezijin odnos prema Crkvi odiše pravom i iskrenom radošću, koja proizlazi iz usklađenosti s Bogom kroz nutarnju molitvu. Terezija nam govori o spoznaji Boga koji stanuje u ljudskoj duši, te da Bog želi susret već ovdje u ovom životu. Bog želi radost čovjeku već ovdje. Problem današnjeg čovjeka je što nema prilike čuti vlastitu dušu, čuti što mu u njoj Bog govori. Terezija Avilska nam je dar jer nam pokazuje kako treba slijediti Krista, i otkriva nam da susret s Kristom vodi u zajedništvo, a ne samo u osobno ostvarenje – naglasio je biskup Šaško.

Uz bogoslove zagrebačke nadbiskupije, u liturgiji su posluživali i bogoslovi karmelićani br. Tiho Radan, br. Ivan Pleše i br. Stanko Pažin. U Službi riječi kao čitačice su sudjelovale s. Petra (karmelićanka Božanskog Srca Isusova), s. Mirjam (klauzurna karmelićanka) i s. Tea Živković (članica Karmelskog svjetovnog reda).

Izvor: www.karmel.hr

Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.