Vjera Papa govori Svećenik nije funkcionar, već pastir; nije filantrop ili zaposlenik, nego otac i brat
Papa govori Vjera

Svećenik nije funkcionar, već pastir; nije filantrop ili zaposlenik, nego otac i brat

Svećenik nije rigidan „pastoralni profesionalac“, već čovjek koji je uvijek blizak ljudima kao otac i brat, a iznad svega je apostol evanđeoske radosti. Dobar svećenik oko sebe stvara mir, a svećenik koji je često tužan, živčan ili ima težak karakter ne čini dobro ni sebi ni povjerenim mu ljudima – rekao je papa Franjo, primivši jučer u audijenciju sudionike skupa koji je organizirao Zbor za kler, povodom 50. obljetnice saborskih dokumenataOptatam totius i Presbyterorum ordinis.

Da bi se shvatilo svećeničko zvanje – naglasio je Papa – potrebno je razumjeti tri stvari: svećenici su „uzeti od ljudi“, oni su „postavljeni poradi ljudi“ te su „prisutni među ljudima“. I svećenik ima biografiju, on ne niče iznenada, „poput gljive“, kad ga se zaredi u katedrali. Važno je da odgojitelji, a i sami svećenici to imaju na umu i uzmu osobnu povijest u obzir tijekom formacije.

Temeljno područje ljudske formacije za svećenika je obitelj, koja je također „središte pastoralnog djelovanja“ i može puno doprinijeti odgoju zvanjâ. Dobar svećenik je prije svega čovjek sa svojom ljudskošću, koji poznaje vlastitu povijest – s njezinim blagom i ranama – te se zna s njome pomiriti, stječući tako duboki mir. Taj mir je oznaka Gospodinovih učenika – ustvrdio je Papa, zaključujući da je stoga za svećenike potrebna ljudska formacija, kako bi naučili da njima ne vladaju osobna ograničenja, već da dobro iskoriste svoje talente.

Molim vas da vjernici ne ispaštaju zbog živčanosti svećenika… Nemojte se iskaljivati na vjernike, budite im bliski u srcu – potaknuo je Sveti Otac, objašnjavajući da je svećenik „čovjek mira“ koji je spokojan čak i tijekom tegoba.  Naša je ljudskost – kako se izrazio – „glinena posuda“ u kojoj čuvamo Božje blago. Zbog toga se mora paziti da ju se zaštiti.

Papa je Franjo također podsjetio okupljene da su pozvani služiti braći i sestrama. Nismo svećenici poradi samih sebe i naše posvećenje usko je povezano s posvećenjem našega naroda, naše pomazanje s njihovim pomazanjem – istaknuo je Sveti Otac. Dodao je da svećenici trebaju biti autoritativni, ali ne autoritarni; čvrsti, ali ne grubi; radosni, ali ne površni. Ukratko, trebaju biti pastiri, a ne funkcionari.

Iskreno ću vam reći, bojim se rigidnosti, krutih svećenika… Daleko od njih! Ugrist će te! Bez Gospodina, sluga postaje rigidan i to je opasnost za Božji narod – rekao je Papa. Također je napomenuo da su neki biskupi udaljeni od svojih svećenika, nikada ne boraveći u svojoj biskupiji, stalno na putu. „Ako ti se ne ostaje u biskupiji, povuci se i idi svijetom, vršeći svoj drugi jako dobar apostolat. Ali ako si ti biskup“ – rekao je Papa – boravi tamo i budi im blizak.

Papa je Franjo također naglasio da svećenici imaju ostati uz svoj narod, ne odnositi se prema svojem zvanju kao „prema poslu koji se završi, a potom se ide živjeti odvojeni život“. Dobro koje mogu učiniti proizlazi na prvome mjestu iz njihove blizine i blage ljubavi prema ljudima. Svećenici nisu filantropi ili zaposlenici, već očevi i braća – zaključio je Papa.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.