Karmel Iz života Karmelskog Reda Svečano slavlje sv. Male Terezije u Rimu
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Svečano slavlje sv. Male Terezije u Rimu

Prvi put nakon dvadeset godina u svetištu Svete Terezije od Djeteta Isusa in Panfilo u Rimu naša su braća organizirala devetnicu za svetkovinu Male Terezije. Svi pozvani propovjednici imali su neku vezu sa svetištem: o. Roberto Marini je župnik, a o. Giacomo Gubert kapelan u župi svete Terezije Avilske kojoj svetište pripada. O. Orlando Pietrobono je bio posljednji župnik dok je svetište još bila župa. O. Roberto Fornara, o. Gabrielle Occhipinti, o. Rocco Visca, te don Carlo Adesso živjeli su i djelovali u ovoj crkvi i njenom samostanu. Budući da se nalazimo u jubilarnoj godini milosrđa, zadatak propovjednika bio je približiti ljudima razne vidove milosrđa u životu i djelu sv. Male Terezije. Po završetku svete mise čitao se tematski ulomak iz njenih djela i molila devetnica ruža.

Svečano slavlje na samu svetkovinu predslavio je mons. Gianricco Ruzza, bivši župnik susjedne župe svetog Bellarmina, a odnedavno pomoćni biskup grada Rima. Pet stotina ruža nije bilo dovoljno svemu onom mnoštvu koje ih je raznijelo.

Završetak slavlja svečano je obilježen koncertom u nedjelju nasvečer u 20 sati. Koncert je organizirala članica Pastoralnog vijeća crkve, Maria Concetta Picciotto, sopran. Pjevao je mješoviti zbor “Jubilate Deo” pod ravnanjem dirigenta maestra Alfreda Tottija. Solistica je bila i Arianna Rumiz, a orgulje je svirao Alessio Pacchiaroti. Izvođena je glazba duhovnog karaktera, od srednjevjekovnih do suvremenih autora. Gospođa Picciotto inače svake subote čisti crkvu i svojim glasom animira svetu misu uoči nedjelje.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.