Karmel Iz života Karmelskog Reda Svečano proslavljena deseta obljetnica osnivanja karmela sv. Ilije
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Svečano proslavljena deseta obljetnica osnivanja karmela sv. Ilije

Od svetkovine Gospe Karmelske 16. srpnja do svetkovine proroka Ilije 20. srpnja, Karmel sv. Ilije slavio je desetu godišnjicu svoga postojanja.

Slavlje je započelo u subotu 16. srpnja, svečanom misom u 10 sati u čast Gospe Karmelske. Predslavitelj je bio o. Đani Kordić, član zajednice karmelićana u Karmelu sv. Ilije. O. Đani u svojoj je propovijedi osvijetlio blizinu i zaštitu koju nam Marija, Gospa Karmelska, dariva po svom škapularu. Po svršetku misnog slavlja izložen je Presveti oltarski sakrament na neprekidno klanjanje do početka sv. mise idućeg dana. Nakana klanjanja pred Isusom pod prilikom kruha bila je iskorijenjenje psovke u hrvatskom narodu. Tijekom iduća 32 sata pred Presvetim sakramentom su se smjenjivali stanovnici mjesta iz okolice Buškog jezera i prijatelji Karmela sv. Ilije.

Na prvi dan trodnevne pripreme za svetkovanje sv. Ilije u nedjelju 17. srpnja sv. misu je predslavio o. Jakov Mamić. U emotivnoj i nadahnutoj propovijedi (koja, kako je na kraju otkrio, nije bila ona koju je pripremio) prisjetio se početaka Karmela u livanjsko-duvanjskom kraju – ujedno i početaka muškog Karmela u Bosni i Hercegovini – te posvjedočio Božju pomoć koja se jasno očitovala pri osnivanju i gradnji Karmela sv. Ilije. Nakon mise predstavljena je knjiga Damira Jelića Oče naš. Iako je autor gradonačelnik Karlovca i istaknuti hrvatski političar, riječ je ne o političkom, već o duhovnom štivu. Tko god ga uzme u ruke (a nakon predstavljanja nije bilo dovoljno knjiga za sve koji su je željeli kupiti), poželjet će da Bog hrvatski narod obdari s više političara Jelićeve širine i dubine. Sav prihod od prodaje išao je za akciju «Deset za deset» – pomoć desetero ženske siročadi u Beninu.

A akcija «Deset za deset» bila je na neki način i u središtu drugog dana trodnevnice, u ponedjeljak 18. srpnja, kad je predslavitelj bio vlč. Odilon Singbo, vikar župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Vlč. Odilon, koji je porijeklom iz Benina, osvojio je simpatije prisutnih ispričavši anegdotu o djetetu koje je jednom prilikom samouvjereno izjavilo da zna gdje je Benin: «u Bosni i Hercegovini», te u skladu s time zaključivši da je on Bosanac. No nije sve ostalo samo na šali, već je, polazeći od nje, propovjednik posvjedočio ljepotu pripadanja Katoličkoj, dakle sveopćoj Crkvi, koja vjerniku omogućuje da se svagdje na svijetu osjeća kao kod kuće. Nakon sv. mise, glazbena skupina Fortitudo Dei iz Karlovca, koja je svojim pjevanjem obogatila misno slavlje, počastila je sve nazočne koncertom duhovne glazbe.

Trećeg dana trodnevnice, u utorak 19. srpnja, sv. misu je predslavio o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. U svojoj propovijedi o. Srećko usredotočio se je na bit proroštva, a to je svjedočenje za istinu bez obzira na cijenu. To je poziv vjernika danas jednako kao i u Ilijino vrijeme. Na misi su pjevali pučki pjevači iz Tugara kod Omiša. Nakon sv. mise predstavljen je zbornik Prorok Ilija, izdan u povodu proslave ove desete obljetnice. Zbornik sadrži radove stručnjaka koji lik proroka Ilije osvjetljavaju iz biografskog, starozavjetnog, novozavjetnog, patrističkog, židovskog, pravoslavnog, islamskog, pučkoreligijskog, ikonografskog, karmelskog i liturgijskog kuta. Gost iznenađenja na predstavljanju zbornika bio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je dan ranije od očekivanog stigao u Karmel sv. Ilije. Kardinal je, nakon predstavljanja zbornika, blagoslovio i zapalio svitnjak.

Svečano misno slavlje na samu svetkovinu sv. Ilije održano je po prvi puta u amfiteatru sagrađenom za ovu priliku i sretno uklopljenom u arhitektonski sklad Karmela sv. Ilije. U svojoj propovijedi, kardinal Puljić progovorio je na svima pristupačan način o Iliji kao proroku koji svojim životom i djelima svjedoči da za čovjeka nema ispunjenja ni prave sreće bez povezanosti s Bogom. Traženje zadovoljstva izvan te povezanosti čovjeka stoga vodi samo do još većeg nezadovoljstva. Prisutni vjernici svoje odobravanje onoga što su čuli izrazili su spontanim pljeskom. Misno slavlje slavljeničkijim su učinili katedralni Pivači sv. Jakova iz Šibenika. Prema procjenama, na misi je bilo više od tisuću hodočasnika. Hodočasnici su na odlasku zahvaljivali na svemu što su doživjeli u danima slavlja na ovom mjestu koje u našem vremenu nastoji uprisutniti Ilijinu vjeru i revnost za Gospodina, Boga nad vojskama.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.