Karmel Iz života Karmelskog Reda Svečani zavjeti u Sofiji
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Svečani zavjeti u Sofiji

Radošću silnom u Gospodinu se radujem, duša moja kliće u Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu plaštem pravednosti, kao ženik kad sebi vijenac stavi il’ nevjesta kad se uresi nakitom.” (Iz 61, 10)

Draga braćo i sestre,

Evo riječi proroka Izaije koje odjeknuše u našem hramu u jednom od prazničnih tropara za vrijeme svečanog bogoslužja 16. srpnja ove godine. Osim za nebesku Kraljicu –  ukrašenu sa svom veličanstvenom ljepotom Karmela i od svoje djece kao Majka, Zaštitnica i Sestra opjevanu na taj dan po cijelom svijetu – te riječi se ispuniše i za našu sestru Kristinu od Presvetog Srca Isusovog i Prečistog Srca Marijina, koja je na taj dan zauvijek potvrdila svojeDA Bogu kroz polaganje svečanih zavjeta.

Ujedno to je i dan, kada se u rodnom mjestu s. Kristine (Olena) – koja je već druga Ukrajinka u našoj zajednici – slavi Mukačevska čudotvorna ikona Majke Božje. Presveta Bogorodica! Tko može izbrojiti njezine darežljivosti i dobročinstva prema svima koji se njoj utječu? Ona je poželjela da s. Kristina postane njezina izabrana kćer, da joj služi i da ju nasljeduje, sakrita u tišini i samoći Karmela. Poželjela je da ju uzme pod svoju nježnu majčinsku zaštitu i da ju odjene svojom odjećom. Ona ju je dovela u Bugarsku, da s. Kristina ovdje usred ovoga naroda, otkrije svoju novu obitelj u Kristu i da se moli i žrtvuje i za njega.

U toj srpanjskoj suboti, osvježenoj od dugoočekivane kiše – donesene kao od same Djevice i podsjećajući nas, taj “mali oblak veličine čovječjeg dlana”, na oblak nad gorom Karmel – skupilo se u našu crkvu mnogo vjernika, kako bi bili svjedoci tog odlučnog koraka s. Kristine na put do vrha gore Karmela. Ceremoniju svečanih zavjeta predvodio je mons. Hristo Projkov, apostolski egzarh katolika istočnog obreda. U samoj svečanosti sudjelovao je nadbiskup mons. Anselmo Guido Pecorari, apostolski nuncij u Bugarskoj. U ime mukačevskog biskupa mons. Milana Šašika, iz Ukrajine su došla trojica svećenika, od kojih je jedan bio župnik rodnog sela s. Kristine. Na svečanoj liturgiji koncelebrirali su oci karmelićani o. Bernardin Viszmeg i o. Joan Hadžiev, kao i neki od otaca salezijanaca, redemptorista, asumpcionista i pasionista. Došli su i oci kapucini i drugi dijecezanski svećenici katoličkih župa u Bugarskoj sa svojim vjernicima, zatim braća karmelićani Ivan, Mate i Stanko iz Hrvatske, sestre euharistinke, sestre Majke Terezije iz Kalkute, sestre franjevke, jozefinke te članovi svjetovnih karmelskih i dominikanskih redova, kao i mnogi prijatelji Karmela. Zaista, velika je bila naša radost zbog tog mnoštva svećenika i vjernika koji su ispunili crkvu i posvjedočili snagu molitvenog zajedništva.

Za vrijeme svete Mise molili smo ne samo obilje milosti sestri Kristini, nego i za njezine roditelje: za njezinog oca Ivana i za pokoj duši njezine majke Marije, koja se – prema riječima propovjednika mons. Hrista – s neba raduje zajedno sa svojom kćeri i nevidljivo prisustvuje u tom svečanom trenutku.

Osim prekrasnih pjevanih pjesama istočne liturgije, na radost s. Kristine otpjevali smo i dvije ukrajinske pjesme: na samom početku “Proslavimo Mamu” u čast Djevici Mariji, a za vrijeme svete Pričesti jednu vrlo osjećajnu pjesmu Isusu, čiji pripjev “Sve ću predati Isusu, srce, dušu i život i zauvijek ću se sjediniti s Njim”, prekrasno izražava potpuno predanje Njemu.

Na kraju božanske liturgije, nadbiskup mons. Anselmo Guido Pecorari blagoslovio je sve prisutne u ime Svetog Oca, pozdravio sestru Kristinu i podario joj molitvu pape Franje svetoj Tereziji od Djeteta Isusa, pod čijim pokroviteljstvom je i sam Karmel Svetog Duha u Sofiji. Je li to slučajnost, ili obazriv znak ljubavi i duhovne prisutnosti svete Male Terezije?

Zahvaljujemo i svima vama, koji ste bili duhovno sjedinjeni s nama na taj dan i koji gajite u svojim srcima prijateljstvo prema Karmelu u Bugarskoj. On je jedan mali i skromni kutak u velikom karmelskom vrtu, no – uvjerene smo – kutak koji su Gospodin i Njegova Presveta Majka izabrali da se za nj na neizreciv način brinu i čuvaju ga ljubomornom ljubavlju.

Daj, Bože, da sestra Kristina i svi mi, kćeri i sinovi Karmela u Bugarskoj, i ne samo u Bugarskoj, budemo iz dana u dan sve vjerniji svome zvanju i sve više ražareni od Živog plamena ljubavi koji je Spasitelj donio na zemlju po svom Utjelovljenju u utrobi Marije kako bi sve privukao Ocu. Amen.

Sestre iz Karmela Svetog Duha, Sofija

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.