Karmel Iz života Karmelskog Reda SVEČANI ZAVJETI S. KLEMENTINE OD LURDSKE GOSPE
Iz života Karmelskog Reda Karmel

SVEČANI ZAVJETI S. KLEMENTINE OD LURDSKE GOSPE

U subotu 7. svibnja, u samostanskoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Mariji Bistrici, svečane zavjete položila je s. Klementina od Lurdske Gospe (Kišak). Misno slavlje i obred svečanog zavjetovanja predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a s njim su suslavili o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincija sv. Oca Josipa, mons. Lovro Cindori, vlč. Antun Motočić, vlč. Vlado Letinčić, župnik utrinske župe sv. Ivana apostola i evanđelista, iz koje je s. Klementina, vlč. Marko Vuković, kardinalov tajnik, o. Ivan Podgorelec, OCD i vlč. Ivan Jakopović. Asistirali su br. Ivan Pleše, br. Joško Purko, br. Tiho Radan i br. Mario Ivan Kralj, karmelićanski bogoslovi, te Branimir Marević, dijecezanski bogoslov iz Njemačke. Ceremonijar cijelog slavlja bio je br. Ivan Pleše. Pjevanje na misnom slavlju animirale su sestre karmelićanke uz instrumentalnu pratnju s. M. Karmen od Duha Svetoga i s. Hana od Srca Isusova i Marijina.

Na početku je rektor samostanske crkve vlč. Antun Motočić srdačno pozdravio kardinala, izrazivši svoju radost zbog svečanog zavjetovanja s. Klementine, ali i svog služenja u samostanskoj crkvi.

Kardinal Bozanić je spontano i iz srca u propovijedi progovorio o pozivu i posvećenom životu koji otvara jedan veći horizont života i usmjerava na Boga. Rekao je da Bog nije djelovao i pozivao samo u Starom i Novom zavjetu, nego da to čini i danas. Osobito je naglasio kako je temelj svakog duhovnog zvanja Božji pogled pun smilovanja, Njegov odabir, iz razloga koji zna samo On, i dijalog koji On započinje u čovjekovu srcu, koje se onda ne može smiriti dok ne odgovori: „Evo me!“, kao što je to učinila s. Klementina. Bog poziva u zajedništvo Njegova života koji je ljubav, i „samo onaj koji konkretno ljubi braću i sestre pokazuje da je odgovorio na Božju ljubav i da ga ljubi i slijedi.“ Kardinal je objasnio da je posvećeni život onaj koji se živi u savršenijem staležu, što ne znači da je osoba koja ga živi savršena, već da joj taj stalež omogućuje veću prisnost s Bogom. „No, ako čovjek u bilo kojem staležu stavi Boga na prvo mjesto, sve drugo onda dođe na svoje mjesto i to je tada mudrost života.“ Sestrama je kardinal poručio:„ Drage sestre, pozvane ste na ljubav, i to ljubav koju nam je Krist pokazao svojim životom, smrću i uskrsnućem, ljubav koja ide prema Bogu i razlijeva se na ljude. Pozvane ste na evanđeosku ljubav, a Evanđelje je Radosna vijest, pa to onda znači da ste pozvane na ljubav u radosti.“

Na kraju misnog slavlja o. Srećko Rimac pozvao je na zahvalnost Bogu za dar koji je udijelio s. Klementini. Zahvalio je i kardinalu kao ordinariju za sve klauzurne sestre u Zagrebačkoj nadbiskupiji za svu brigu, kao i svim nazočnim svećenicima za sudjelovanje na slavlju, te svim prisutnima, među kojima su bili i predstavnici Karmelskog svjetovnog reda iz Remeta i iz Graza. Čestitao je novozavjetovanici i sestrama u Karmelu u Mariji Bistrici u ime braće karmelićana.

S. Klementina od Lurdske Gospe (Kišak) rođena je 17. 7. 1972. u Zagrebu. U bistrički Karmel ušla je 8. prosinca 2009. godine, a redovničko odijelo primila je na blagdan Pohođenja Marijina, 31. svibnja 2011. godine. Prve zavjete na godinu dana položila je 31. svibnja 2013. godine.

U završnoj riječi kardinal Bozanić poželio je s. Klementini da ustraje do kraja u onome što je obećala, a sve prisutne podsjetio je kako Bog uvijek sije, pa je tako i prigodom ovoga doživotnoga zavjetovanja sijao i u njihova srca, što će u svoje vrijeme donijeti plodove. Nakon misnoga slavlja zadržao se sa sestrama u ugodnom i srdačnom razgovoru te je u njihove molitve preporučio aktualne događaje u nadbiskupiji.

www.karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.