Karmel Iz života Karmelskog Reda Svečani zavjeti brata Mate, karmelićanina
Iz života Karmelskog Reda

Svečani zavjeti brata Mate, karmelićanina

Svetkovinu svete Terezije od Isusa u remetskom svetištu Najvjernije Majke, Zagovornice Hrvatske, braća karmelićani tradicionalno obilježavaju i svečanim zavjetima braće koji se predaju Bogu cijelim svojim bićem i pred Crkvom zavjetuju da će do kraja života obdržavati evanđeoske savjete u redu Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Ove godine svečane zavjete svemogućem Bogu, pred Crkvom i u Crkvi, za svečane večernje euharistije položio je u ruke provincijala o. Srećka Rimca br. Mate Danolić od Muke Isusove i Marijine.

Otac provincijal je u propovijedi istaknuo središte zavjetovanja – Božje izabranje te odgovor i obećanje služenja Bogu obdržavanjem evanđeoskih savjeta čistoće, poslušnosti i siromaštva. Božji poziv proishodi iz Božje beskrajne ljubavi i povjerenja u čovjeka koji je slobodan odgovoriti ili ne odgovoriti. Bit redovničkog života nije neka učinkovitost, već proslava Boga, prijateljstvo, slušanje Boga i prebivanje u njegovoj blizini, prisutnosti. Redovnički poziv ostvaruje se na putu savršenstva koji nam je pokazao Krist, a to je put poslušnosti do predanja na križu. Drugi put ne postoji – istaknuo je u svojoj propovijedi provincijal.

Otac provincijal je nastavio govoriti o karmelskoj karizmi koja je obilježena neprestanom molitvom, razmatranjem o Zakonu Gospodnjem dan i noć. Sv. Terezija na Ilijinom korijenu donosi nove plodove mističnim životom i iskrenim izlaganjem svoga bogatog duhovnog iskustva koje je Crkva prepoznala te Tereziju proglasila naučiteljicom Crkve. Provincijal je propovijed završio molitvom sv. Tereziji da se zauzima za nas i blagoslovi našeg brata Matu, koji je nakon homilije položio svečane zavjete te sa zajednicom i prijateljima nastavio slavlje svečanom večerom u samostanskoj dvorani.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.