Vjera Crkva Svatko je dužan prijaviti civilnim vlastima zlostavljanja maloljetnika
Crkva Vjera

Svatko je dužan prijaviti civilnim vlastima zlostavljanja maloljetnika

Postoji moralna i etička odgovornost da se civilnim vlastima prijave navodna svećenička zlostavljanja maloljetnika – stoji u pismenom priopćenju Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, na čijem je čelu američki kardinal Seán O’Malley, objavljenom nakon što je proteklih dana anglofonski tisak opširno pisao o izjavama jednoga vatikanskoga uglednika prema kojemu za Vatikan – kako je bilo u naslovu dnevnika Guardian – katolički biskupi nisu dužni prijaviti zlostavljanje maloljetnika od strane klera.

Sveta je Stolica 15. veljače objavila izjavu kardinala Seána O’Malleya i drugih članova povjerenstva, a ona se odnosi na obvezu da se civilnim vlastima prijave navodna spolna zlostavljanja. „Kao što je i papa Franjo vrlo jasno ustvrdio“ 27 rujna 2015. godine: „Zločine i grijehe spolnih zlostavljanja maloljetnika nikada ne treba tajiti. Jamčim revno bdijenje Crkve za zaštitu djece i obećanje potpune odgovornosti za sve“ – stoji u izjavi, a prenio je portal Vatican insider.

Mi, predsjednik i drugi članovi Povjerenstva, želimo potvrditi da se naše obveze što se tiče civilnoga prava moraju u cijelosti poštovati, ali i bez obzira na te obveze, svi smo moralno i etički dužni prijaviti navodna spolna zlostavljanja civilnim vlastima čija je zadaća štititi naše društvo – istaknuto je u izjavi.

U objavljenoj izjavi kardinala O’Malleya nadalje piše, „u Sjedinjenim državama, Povelja (Charter) naših biskupa jasno potvrđuje obvezu za sve biskupije/eparhije i sve osoblje da civilnim vlastima prijave navodna zlostavljanja. Svake godine tijekom našega zasjedanja u studenome, na posebnom odgojnom tečaju za nove biskupe, potvrđuje se ta obveza, a druga pak konferencija svake godine u veljači predlaže program obuke za nove biskupe u kojem se jasno i izričito ističe ta obveza.

Kao savjetodavno povjerenstvo Svetoga Oca za zaštitu maloljetnika, nedavno smo s papom Franjom opširno raspravljali o brojnim odgojnim inicijativama Povjerenstva za krajevne Crkve u posljednje dvije godine, te ponovo istaknuli želju članova da ponude sredstva za tečajeve organizirane u Rimu, uključujući, između ostaloga, i godišnji program obuke za nove biskupe i za urede Rimske kurije kako bi ih mogli rabiti u svojim zauzimanjima za zaštitu maloljetnika.

Što se pak tiče nekih članaka koji pretpostavljaju nove „smjernice“, ili pak novi vatikanski dokument o spolnim zlostavljanjima od strane klera, već je govorio pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Članak u Guardianu kao i drugi objavljeni proteklih dana odnose se na izlaganje monsinjora Tonyja Anatrella-e o temi: „Pastoralni odnos, ravnoteža afektivnoga života svećenika, i problemi zastranjivanja“, koje je objavljeno u zborniku „Svjedoci Uskrsloga. Radovi godišnjega tečaja za formaciju novih biskupa“, objasnio je Lombardi, dodajući da tečaj „svake godine organizira Zbor za biskupe, a spomenuti radovi su s tečaja 2015. godine“.

Msgr. Anatrella je stručnjak za psihijatriju, psihologiju i za probleme obitelji. Nije dakle riječ, kako je netko pogrješno protumačio, o nekom novom vatikanskom dokumentu ili o novim uputama ili smjernicama za biskupe, nego o izlaganju jednoga stručnjaka, koje je objavljeno zajedno s drugim izlaganjima o raznim temama. Msgr.Anatrella ne govori ništa novoga ili različitoga od onoga što su dosad rekle ovlaštene crkvene ustanove – istaknuo je pater Lombardi.

Izvor: radiovatican.hr

Foto: www.catholictv.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.