Vjera Crkva Svatko je dužan prijaviti civilnim vlastima zlostavljanja maloljetnika
Crkva Vjera

Svatko je dužan prijaviti civilnim vlastima zlostavljanja maloljetnika

Postoji moralna i etička odgovornost da se civilnim vlastima prijave navodna svećenička zlostavljanja maloljetnika – stoji u pismenom priopćenju Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, na čijem je čelu američki kardinal Seán O’Malley, objavljenom nakon što je proteklih dana anglofonski tisak opširno pisao o izjavama jednoga vatikanskoga uglednika prema kojemu za Vatikan – kako je bilo u naslovu dnevnika Guardian – katolički biskupi nisu dužni prijaviti zlostavljanje maloljetnika od strane klera.

Sveta je Stolica 15. veljače objavila izjavu kardinala Seána O’Malleya i drugih članova povjerenstva, a ona se odnosi na obvezu da se civilnim vlastima prijave navodna spolna zlostavljanja. „Kao što je i papa Franjo vrlo jasno ustvrdio“ 27 rujna 2015. godine: „Zločine i grijehe spolnih zlostavljanja maloljetnika nikada ne treba tajiti. Jamčim revno bdijenje Crkve za zaštitu djece i obećanje potpune odgovornosti za sve“ – stoji u izjavi, a prenio je portal Vatican insider.

Mi, predsjednik i drugi članovi Povjerenstva, želimo potvrditi da se naše obveze što se tiče civilnoga prava moraju u cijelosti poštovati, ali i bez obzira na te obveze, svi smo moralno i etički dužni prijaviti navodna spolna zlostavljanja civilnim vlastima čija je zadaća štititi naše društvo – istaknuto je u izjavi.

U objavljenoj izjavi kardinala O’Malleya nadalje piše, „u Sjedinjenim državama, Povelja (Charter) naših biskupa jasno potvrđuje obvezu za sve biskupije/eparhije i sve osoblje da civilnim vlastima prijave navodna zlostavljanja. Svake godine tijekom našega zasjedanja u studenome, na posebnom odgojnom tečaju za nove biskupe, potvrđuje se ta obveza, a druga pak konferencija svake godine u veljači predlaže program obuke za nove biskupe u kojem se jasno i izričito ističe ta obveza.

Kao savjetodavno povjerenstvo Svetoga Oca za zaštitu maloljetnika, nedavno smo s papom Franjom opširno raspravljali o brojnim odgojnim inicijativama Povjerenstva za krajevne Crkve u posljednje dvije godine, te ponovo istaknuli želju članova da ponude sredstva za tečajeve organizirane u Rimu, uključujući, između ostaloga, i godišnji program obuke za nove biskupe i za urede Rimske kurije kako bi ih mogli rabiti u svojim zauzimanjima za zaštitu maloljetnika.

Što se pak tiče nekih članaka koji pretpostavljaju nove „smjernice“, ili pak novi vatikanski dokument o spolnim zlostavljanjima od strane klera, već je govorio pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Članak u Guardianu kao i drugi objavljeni proteklih dana odnose se na izlaganje monsinjora Tonyja Anatrella-e o temi: „Pastoralni odnos, ravnoteža afektivnoga života svećenika, i problemi zastranjivanja“, koje je objavljeno u zborniku „Svjedoci Uskrsloga. Radovi godišnjega tečaja za formaciju novih biskupa“, objasnio je Lombardi, dodajući da tečaj „svake godine organizira Zbor za biskupe, a spomenuti radovi su s tečaja 2015. godine“.

Msgr. Anatrella je stručnjak za psihijatriju, psihologiju i za probleme obitelji. Nije dakle riječ, kako je netko pogrješno protumačio, o nekom novom vatikanskom dokumentu ili o novim uputama ili smjernicama za biskupe, nego o izlaganju jednoga stručnjaka, koje je objavljeno zajedno s drugim izlaganjima o raznim temama. Msgr.Anatrella ne govori ništa novoga ili različitoga od onoga što su dosad rekle ovlaštene crkvene ustanove – istaknuo je pater Lombardi.

Izvor: radiovatican.hr

Foto: www.catholictv.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.