Karmel Iz života Karmelskog Reda Sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga lica (Mala Terezija)
Iz života Karmelskog Reda

Sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga lica (Mala Terezija)

Foto: www.petitetherese.org

Rođena 1873., preminula 1897., s dvadeset i četiri godine života, Mala Terezija ne prestaje osvajati simpatije niti sto godina nakon svoje smrti.

Nakon što je godinu dana iza njezine smrti tiskano prvih dvije tisuće primjeraka Povijesti jedne duše, Terezijina popularnost raste takvom brzinom da uskoro zahvaća cijelu Crkvu i svijet.

Nazvaše je i sveticom rovova, jer su vojnici tijekom I. svjetskog rata nosili njezine sličice i utjecali se njenoj zaštiti, tako da je Crkva morala odobriti kovanje medaljica s njezinim likom i prije nego li je proglašena blaženom.

Crkveno je pravo tada tražilo da za kanonizaciju prođe pedeset godina od smrti, ali je u njenom slučaju papa Benedikt XV. to morao izuzeti: 1923. objavljuje dekret o junačkim krepostima sestre Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica. Sve se niže brzo. Njegov nasljednik Pio XI. proglašava je 1923. blaženom, a 17. svibnja 1925., pred 50.000 ljudi u bazilici Svetog Petra i 500.000 na Trgu ispred bazilike, u nazočnosti 33 kardinala i 250 biskupa upisuje ju u popis svetaca.

Dvije godine kasnije, ova redovnica, koja od svoje 15. godine nikada nije napustila klauzure, biva proglašena i zaštitnicom misija, uz španjolskog isusovca sv. Franju Ksaverskog.

Papa Pio XII. proglašava je 1944. drugom zaštitnicom Francuske zajedno sa sv. Ivanom Arškom…

Terezijini spisi su bestseleri. Prevode se na sve veće jezike. Njezin lik i nauk odavno su nadišli okvire karmelskog reda, njena duhovnost privlači i nadahnjuje zvanja ne samo karmelskim nego i svim drugim redovima i družbama. Terezija još uvijek u tolikoj mjeri zahvaća srca da ju je, na traženja koja su dolazila iz cijele Crkve, Papa Ivan Pavao II. na misijsku nedjelju jubilarne 1997. godine proglasio i crkvenom naučiteljicom.

Je li tajna njezine slave i veličine možda baš u tome što je znala “da je sva sreća na zemlji sakriti se” i biti malen? Pred njezinom velikom malenošću zastadoše i velikani teološke misli poput Rahnera i von Balthasara. Tko je Mala Terezija i što je tako privlačnoga nosila u svome biću, u svojim osjećajima, možda se nigdje ne može toliko očitovati koliko u njezinim pjesmama…

Ona koju Pape nazvaše “najvećom sveticom modernih vremena” (Pio X.) i “Riječju Božjom našem vremenu” (Pio XI.) i nadalje zahvaća i Bogu približava mnoge bogotražitelje…

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.