Ostalo Sv. Leonard, pustinjak
Ostalo

Sv. Leonard, pustinjak

O svetom Leonardu pustinjaku postoji više legendarnih nego povijesnih podataka. Rođen je krajem 5. stoljeća u plemićkoj obitelji u Galiji za vrijeme cara Anastazija. Bio je u službi nadbiskupa sv. Remigija te dobio povlasticu vratiti slobodu svim zarobljenicima na koje naiđe. Posve je zadobio nadbiskupovo i kraljevo povjerenje. Kada ga je kralj htio posvetiti za biskupa, Leonard se povukao i započeo pustinjački život. Želio je živjeti prema Evanđelju te se povukao u samoću najprije kod sv. Maksimina u Micyju, a zatim u obližnju okolicu Limogesa, usred šume koja se zvala Pavum. Tamo je provodio pustinjački život molitve i pokore.

Jednoga dana Leonardovu samoću prekinuo je kralj Klodvig koji se s velikom pratnjom nalazio u lovu. S kraljem je bila i kraljica koju su baš tada spopali nenadano porođajni bolovi. Molitva i briga sv. Leonarda osigurali su kraljici sretan porod. Kralj je u zahvalu dao Leonardu jedno zemljište kraj izvora i sredstva da ondje sagradi samostan i crkvicu u čast Majke Božje. Pokraj toga samostana razvilo se kasnije i naselje, što je na početku pokrštavanja europskih naroda manje-više svugdje bila praksa.

Nije poznata godina njegove smrti, a poznat i poštovan svetac postao je nakon što je 1100. godine njegovim zagovorom iz muslimanskog ropstva oslobođen slavni križar Boemund od Antiohije.

Sveti Leonard je jedan od veoma popularnih svetaca u srednjoj Europi, odakle je njegovo štovanje došlo i u hrvatske krajeve, osobito u Međimurje te samoborski kraj. Jedan učenjak kaže da je njemu u čast podignuto ništa manje nego 600 crkava i kapela, u koje se ubrajaju i crkve i kapele u našim krajevima od kojih je, svakako, najljepša ona u Kotarima kod Samobora, jedna od najvrijednijih baroknih kulturnih spomenika Hrvatske.

Sv. Leonard je prisutan i u toponomastici te se po njemu nazivaju neka mjesta, ali isto tako i u folkloru, narodnim običajima.

Izvor: laudato.hr

Foto: jeus-pasion.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.