Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret karmelićanskih odgojitelja
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Susret karmelićanskih odgojitelja

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala, od 29. siječnja do 2. veljače 2018. na Teresianumu u Rimu održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Francuske, Poljske, Njemačke, Švedske, Češke, Austrije, Malte, Egipta i Libanona, te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Svijet mladih danas“.

U jutarnjem dijelu rasporeda slušali smo izlaganje predavača, a u popodnevnim satima razgovaralo se u jezičnim skupinama o pojedinim točkama dopodnevnog izlaganja. Prvog dana susreta predavač je bio nekadašnji venetski provincijal, a sada odgojitelj novaka, o. Gianni Bracchi. On je govorio o elementima karmelske antropologije prema našim obnoviteljima i crkvenim naučiteljima sv. Majci Tereziji i sv. Ivanu od Križa. Na kraju je zaključio da odgoj zahtijeva slobodu, kulturu i nadu.

Drugog dana predavanje je održao dr. Antonio Bellingreri, redoviti profesor psihologije i pedagogije na Sveučilištu u Palermu. U prvom dijelu svog izlaganja o temi „Kako odgajati mlade koji dolaze u naše zajednice“ predstavio je današnji svijet mladih kazavši kako današnji mladi imaju problema sa stvarnošću, kao da je ne žele znati, pa stoga više žive u „realityzmu“ (reality) nego li u realizmu (stvarnosti). Drugi problem današnjeg mladog čovjeka je zadržavanje na površini, vanjštini te nesposobnost silaska u nutrinu, a time i nesposobnost zamijećivanja da je vanjština odraz nutrine. Treća oznaka današnjeg mladog čovjeka – što je uostalom i jedna od oznaka postmoderne, vremena u kojem živimo – jest subjektivnost glede istine, tako da u tom pogledu vlada relativnost vrijednosti i prevladava etika potreba. U drugom dijelu izlaganja predavač je naglasio kako odgojitelj – imajući u vidu navedene probleme današnjeg mladog čovjeka – treba prvenstveno biti svjedok koji svjedoči svojim životom. On bi trebao znati ideal koji živi učiniti poželjnim odgajanicima, imajući na umu da mladima može prenijeti samo ono što je i sam usvojio, što i sam živi. U tom smislu odgojitelj je dobar ako ne privlači sebi, nego idealu života. Odgojitelj koji privlači sebi nije dobar odgojitelj i nije prikladan za odgoj. Predavač je istaknuo empatiju kao važnu pedagošku i odgojnu kategoriju. Nazvao ju je ključem za otvaranje vrata istinskog odnosa i dijaloga. Potrebno je usvojiti i božansku empatiju, tj. gledati Božjim očima; nastojati gledati onako kako nas Bog gleda.

Trećeg dana izlaganje je imao o. Maximiliano Herraiz. On je govorio o tome kakve bi naše karmelske zajednice trebale biti da bi bile u skladu sa željama i duhom svete Majke Terezije: zajednica koja ne živi za samu sebe, nego ozdravlja svijet.

Na susretu je bilo govora i o zajedničkom europskom projektu Generalne uprave za završnu fazu početne formacije pred doživotne zavjete. O tome su govorili generalni vikar Reda o. Agusti Borrell i o. Lukasz Kansy, generalni definitor Reda i prior Generalne kuće. Riječ je o tromjesečnoj pripravi koja bi se odvijala u španjolskoj kući novicijata (Desierto de las Palmas). Taj dio formacije, tzv. „drugi novicijat“, odnosno priprava za svečane zavjete, obrađivao bi teme kao što su: uvod u karizmu Reda, molitva i apostolat, tri zavjeta i povijest Reda. Najveći dio bi se odvijao u kući novicijata, dok bi se drugi, manji dio događao u Avili i Ubedi. Formacija bi završavala zajedničkim duhovnim vježama. Kao priprava za ovu fazu formacije u Salamanci bi se – počevši već ove godine – u ljetnim mjesecima (srpnju i kolovozu) organizirali tečajevi španjolskog jezika. Odgojitelji su uglavnom pozdravili ovu inicijativu držeći je korisnom, premda su iznijeli i neke poteškoće glede njenog ostvarenja. Ostaje na provincijalima i Generalnoj upravi da dogovoreno provedu.

Susret odgojitelja završio je 2. veljače sv. Misom i doručkom. Bio je to još jedan u nizu susreta na kojima odgojitelji imaju priliku promišljati o svom identitetu i zadaći te dobiti nove poticaje za kvalitetnije vršenje svoje službe.

Izvor i foto: karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.