Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret karmelićanskih odgojitelja
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Susret karmelićanskih odgojitelja

U organizaciji Europske konferencije karmelićanskih provincijala, od 29. siječnja do 2. veljače 2018. na Teresianumu u Rimu održan je susret karmelićanskih odgojitelja. Na susretu su sudjelovali magistri postulanata, novaka i studenata iz Španjolske, Portugala, Italije, Francuske, Poljske, Njemačke, Švedske, Češke, Austrije, Malte, Egipta i Libanona, te magistar novaka Hrvatske karmelske provincije. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Svijet mladih danas“.

U jutarnjem dijelu rasporeda slušali smo izlaganje predavača, a u popodnevnim satima razgovaralo se u jezičnim skupinama o pojedinim točkama dopodnevnog izlaganja. Prvog dana susreta predavač je bio nekadašnji venetski provincijal, a sada odgojitelj novaka, o. Gianni Bracchi. On je govorio o elementima karmelske antropologije prema našim obnoviteljima i crkvenim naučiteljima sv. Majci Tereziji i sv. Ivanu od Križa. Na kraju je zaključio da odgoj zahtijeva slobodu, kulturu i nadu.

Drugog dana predavanje je održao dr. Antonio Bellingreri, redoviti profesor psihologije i pedagogije na Sveučilištu u Palermu. U prvom dijelu svog izlaganja o temi „Kako odgajati mlade koji dolaze u naše zajednice“ predstavio je današnji svijet mladih kazavši kako današnji mladi imaju problema sa stvarnošću, kao da je ne žele znati, pa stoga više žive u „realityzmu“ (reality) nego li u realizmu (stvarnosti). Drugi problem današnjeg mladog čovjeka je zadržavanje na površini, vanjštini te nesposobnost silaska u nutrinu, a time i nesposobnost zamijećivanja da je vanjština odraz nutrine. Treća oznaka današnjeg mladog čovjeka – što je uostalom i jedna od oznaka postmoderne, vremena u kojem živimo – jest subjektivnost glede istine, tako da u tom pogledu vlada relativnost vrijednosti i prevladava etika potreba. U drugom dijelu izlaganja predavač je naglasio kako odgojitelj – imajući u vidu navedene probleme današnjeg mladog čovjeka – treba prvenstveno biti svjedok koji svjedoči svojim životom. On bi trebao znati ideal koji živi učiniti poželjnim odgajanicima, imajući na umu da mladima može prenijeti samo ono što je i sam usvojio, što i sam živi. U tom smislu odgojitelj je dobar ako ne privlači sebi, nego idealu života. Odgojitelj koji privlači sebi nije dobar odgojitelj i nije prikladan za odgoj. Predavač je istaknuo empatiju kao važnu pedagošku i odgojnu kategoriju. Nazvao ju je ključem za otvaranje vrata istinskog odnosa i dijaloga. Potrebno je usvojiti i božansku empatiju, tj. gledati Božjim očima; nastojati gledati onako kako nas Bog gleda.

Trećeg dana izlaganje je imao o. Maximiliano Herraiz. On je govorio o tome kakve bi naše karmelske zajednice trebale biti da bi bile u skladu sa željama i duhom svete Majke Terezije: zajednica koja ne živi za samu sebe, nego ozdravlja svijet.

Na susretu je bilo govora i o zajedničkom europskom projektu Generalne uprave za završnu fazu početne formacije pred doživotne zavjete. O tome su govorili generalni vikar Reda o. Agusti Borrell i o. Lukasz Kansy, generalni definitor Reda i prior Generalne kuće. Riječ je o tromjesečnoj pripravi koja bi se odvijala u španjolskoj kući novicijata (Desierto de las Palmas). Taj dio formacije, tzv. „drugi novicijat“, odnosno priprava za svečane zavjete, obrađivao bi teme kao što su: uvod u karizmu Reda, molitva i apostolat, tri zavjeta i povijest Reda. Najveći dio bi se odvijao u kući novicijata, dok bi se drugi, manji dio događao u Avili i Ubedi. Formacija bi završavala zajedničkim duhovnim vježama. Kao priprava za ovu fazu formacije u Salamanci bi se – počevši već ove godine – u ljetnim mjesecima (srpnju i kolovozu) organizirali tečajevi španjolskog jezika. Odgojitelji su uglavnom pozdravili ovu inicijativu držeći je korisnom, premda su iznijeli i neke poteškoće glede njenog ostvarenja. Ostaje na provincijalima i Generalnoj upravi da dogovoreno provedu.

Susret odgojitelja završio je 2. veljače sv. Misom i doručkom. Bio je to još jedan u nizu susreta na kojima odgojitelji imaju priliku promišljati o svom identitetu i zadaći te dobiti nove poticaje za kvalitetnije vršenje svoje službe.

Izvor i foto: karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.